To je to što me zanima!

Da ne bude presuh svinjski but je ipak bolje ispeći u odrescima

Svinjski but je, tvrde poznati kuhari, najteže pripremiti na kvalitetan i ukusan način da se meso tijekom prerade ne bi presušilo. Stoga donose savjete kako ga pretvoriti u slasno pečenje
Vidi originalni članak

Spoznaja koliko je teško spremiti svinjski but u Engleskoj je već dugo prisutna, do te mjere da je Dorothy Hartley u svojoj kuharici iz 1954. godine ženama savjetovala da ga ne peku u pećnici nego ispred otvorenog plamena, piše Bob Granleese, kritičar hrane za Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Danas je, naravno, nezamislivo da netko peče meso pred otvorenim plamenom, a na internetu se mogu pronaći brojni savjeti kako meso valja umotati u lišće kupusa da se spriječi isušivanje.

Stručnjaci pak ističu da nije riječ o jednostavnom komadu mesa.

- Za razliku od drugih dijelova svinjetine, ovdje nemate puno vezivnog tkiva ni masnoća, pa se zbog toga prilikom pečenja meso isušuje - pojašnjava James Ferguson, glavni kuhar u restoranu The Kinneuchar Inn u Fifeu.

SAVJET MAJSTORA Svinjsko pečenje: Kako uvijek dobiti savršeno hrskavu kožicu

Kaže kako se zbog svega toga ovo meso najlakše osuši i previše termički obradi. Stoga Ferguson savjetuje da meso prije pečenja marinirate u češnjaku, bilju i umaku po vlastitom ukusu, a zatim ga u komadu pečete na niskoj temperaturi. To znači da u ventilacijskoj pećnici stavite temperaturu na 120 stupnjeva Celzijevih.

- Sklonost isušivanju možete suzbiti ako meso špikate slaninom ili ostavite preko noći ili nekoliko dana u usoljenoj vodi. Isto vrijedi ako but mislite kuhati - preporučuje on.

Ipak, za ljubitelje pečenja, šefica kuhinje Sally Abé iz restorana The Harwood Arms u Londonu ima nekoliko savjeta.

- Meso prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi. Ako ga stavljate u pećnicu izravno iz hladnjaka, neće se jednakomjerno ispeći. Vrlo je važno ostaviti meso da odstoji nakon pečenja kako bi se pomiješali sokovi - kazala je ona.

Možete također otkoštiti but što će svakako doprinijeti kontroli pečenja.

- Zamolite mesara da ostavi kožu izvana - savjetuje Ferguson. 

SVE SE MOŽE SPASITI Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?

No najjednostavnije rješenje ipak je ono da se otarasite tradicionalne predodžbe pečenja i svinjski but iskoristite u obliku odrezaka koje možete pržiti ili peći na roštilju. Tako ih priprema Ferguson, a Abé se u potpunosti slaže.

- Nema rizika da jelo neće uspjeti, pa je ovaj veći komad mesa poželjnije isjeći na manje komade - kazala je.

Ferguson kaže da u restorani sami režu odreske od buta, no ljudi mogu zamoliti mesara od kojeg kupuju meso da to učini umjesto njih.

- Dodatno, ovisno o tome koliko je blizu kosti, meso svinjskog buta se različito sprema. Ako je meso dobre kvalitete, ne morate ga prepeći nego može biti i "medium", ali svakako to ne pokušavajte s mesom iz lokalne trgovine - savjetuju kuhari dodajući kako je najbolje odrezak buta pržiti u tavi na malo maslaca uz dodatak timijana, a potom meso premjestiti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Plavusa 13 Pink G 01.03.2020.

    Otkad to radim po receptu moje slavonske seke svi hvale "moje" umijece. Hvala Gara! Ni sv. Hildegarda nije ti ravna. :)))))

  • alice111 01.03.2020.

    sol i brašno izmješati, dobro " napacati" time i u pečnicu, korica hrskava, mesno sočno.

  • zagorska puntarica opet 01.03.2020.

    Nauka. Dan-dva prije zarezem kao da buju šnicli, dobro našpikam češnjakom i specem.

Komentiraj...
Vidi sve komentare