Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Da ne bude presuh svinjski but je ipak bolje ispeći u odrescima

Da ne bude presuh svinjski but je ipak bolje ispeći u odrescima
1

Svinjski but je, tvrde poznati kuhari, najteže pripremiti na kvalitetan i ukusan način da se meso tijekom prerade ne bi presušilo. Stoga donose savjete kako ga pretvoriti u slasno pečenje

Spoznaja koliko je teško spremiti svinjski but u Engleskoj je već dugo prisutna, do te mjere da je Dorothy Hartley u svojoj kuharici iz 1954. godine ženama savjetovala da ga ne peku u pećnici nego ispred otvorenog plamena, piše Bob Granleese, kritičar hrane za Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Danas je, naravno, nezamislivo da netko peče meso pred otvorenim plamenom, a na internetu se mogu pronaći brojni savjeti kako meso valja umotati u lišće kupusa da se spriječi isušivanje.

Stručnjaci pak ističu da nije riječ o jednostavnom komadu mesa.

- Za razliku od drugih dijelova svinjetine, ovdje nemate puno vezivnog tkiva ni masnoća, pa se zbog toga prilikom pečenja meso isušuje - pojašnjava James Ferguson, glavni kuhar u restoranu The Kinneuchar Inn u Fifeu.

Svinjsko pečenje: Kako uvijek dobiti savršeno hrskavu kožicu
Svinjsko pečenje: Kako uvijek dobiti savršeno hrskavu kožicu

Kaže kako se zbog svega toga ovo meso najlakše osuši i previše termički obradi. Stoga Ferguson savjetuje da meso prije pečenja marinirate u češnjaku, bilju i umaku po vlastitom ukusu, a zatim ga u komadu pečete na niskoj temperaturi. To znači da u ventilacijskoj pećnici stavite temperaturu na 120 stupnjeva Celzijevih.

Fotolia

- Sklonost isušivanju možete suzbiti ako meso špikate slaninom ili ostavite preko noći ili nekoliko dana u usoljenoj vodi. Isto vrijedi ako but mislite kuhati - preporučuje on.

Ipak, za ljubitelje pečenja, šefica kuhinje Sally Abé iz restorana The Harwood Arms u Londonu ima nekoliko savjeta.

- Meso prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi. Ako ga stavljate u pećnicu izravno iz hladnjaka, neće se jednakomjerno ispeći. Vrlo je važno ostaviti meso da odstoji nakon pečenja kako bi se pomiješali sokovi - kazala je ona.

Fotolia

Možete također otkoštiti but što će svakako doprinijeti kontroli pečenja.

- Zamolite mesara da ostavi kožu izvana - savjetuje Ferguson. 

Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?
Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?

No najjednostavnije rješenje ipak je ono da se otarasite tradicionalne predodžbe pečenja i svinjski but iskoristite u obliku odrezaka koje možete pržiti ili peći na roštilju. Tako ih priprema Ferguson, a Abé se u potpunosti slaže.

- Nema rizika da jelo neće uspjeti, pa je ovaj veći komad mesa poželjnije isjeći na manje komade - kazala je.

Ferguson kaže da u restorani sami režu odreske od buta, no ljudi mogu zamoliti mesara od kojeg kupuju meso da to učini umjesto njih.

Fotolia

- Dodatno, ovisno o tome koliko je blizu kosti, meso svinjskog buta se različito sprema. Ako je meso dobre kvalitete, ne morate ga prepeći nego može biti i "medium", ali svakako to ne pokušavajte s mesom iz lokalne trgovine - savjetuju kuhari dodajući kako je najbolje odrezak buta pržiti u tavi na malo maslaca uz dodatak timijana, a potom meso premjestiti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati
od 15. do 21. prosinca

Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati

Slobodnim Djevicama će stara ljubav ponovno postati aktualna, no sada nastavljate na zdravijim temeljima. Neke bi novu simpatiju mogle steći i na radnom mjestu