Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Da ne bude presuh svinjski but je ipak bolje ispeći u odrescima

Da ne bude presuh svinjski but je ipak bolje ispeći u odrescima
1

Svinjski but je, tvrde poznati kuhari, najteže pripremiti na kvalitetan i ukusan način da se meso tijekom prerade ne bi presušilo. Stoga donose savjete kako ga pretvoriti u slasno pečenje

VIDEO

Spoznaja koliko je teško spremiti svinjski but u Engleskoj je već dugo prisutna, do te mjere da je Dorothy Hartley u svojoj kuharici iz 1954. godine ženama savjetovala da ga ne peku u pećnici nego ispred otvorenog plamena, piše Bob Granleese, kritičar hrane za Guardian.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Danas je, naravno, nezamislivo da netko peče meso pred otvorenim plamenom, a na internetu se mogu pronaći brojni savjeti kako meso valja umotati u lišće kupusa da se spriječi isušivanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci pak ističu da nije riječ o jednostavnom komadu mesa.

- Za razliku od drugih dijelova svinjetine, ovdje nemate puno vezivnog tkiva ni masnoća, pa se zbog toga prilikom pečenja meso isušuje - pojašnjava James Ferguson, glavni kuhar u restoranu The Kinneuchar Inn u Fifeu.

Svinjsko pečenje: Kako uvijek dobiti savršeno hrskavu kožicu
Svinjsko pečenje: Kako uvijek dobiti savršeno hrskavu kožicu

Kaže kako se zbog svega toga ovo meso najlakše osuši i previše termički obradi. Stoga Ferguson savjetuje da meso prije pečenja marinirate u češnjaku, bilju i umaku po vlastitom ukusu, a zatim ga u komadu pečete na niskoj temperaturi. To znači da u ventilacijskoj pećnici stavite temperaturu na 120 stupnjeva Celzijevih.

Fotolia

- Sklonost isušivanju možete suzbiti ako meso špikate slaninom ili ostavite preko noći ili nekoliko dana u usoljenoj vodi. Isto vrijedi ako but mislite kuhati - preporučuje on.

Ipak, za ljubitelje pečenja, šefica kuhinje Sally Abé iz restorana The Harwood Arms u Londonu ima nekoliko savjeta.

- Meso prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi. Ako ga stavljate u pećnicu izravno iz hladnjaka, neće se jednakomjerno ispeći. Vrlo je važno ostaviti meso da odstoji nakon pečenja kako bi se pomiješali sokovi - kazala je ona.

Fotolia

Možete također otkoštiti but što će svakako doprinijeti kontroli pečenja.

- Zamolite mesara da ostavi kožu izvana - savjetuje Ferguson. 

Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?
Savjet majstora: Kako za tren popraviti umak za pečenje?

No najjednostavnije rješenje ipak je ono da se otarasite tradicionalne predodžbe pečenja i svinjski but iskoristite u obliku odrezaka koje možete pržiti ili peći na roštilju. Tako ih priprema Ferguson, a Abé se u potpunosti slaže.

- Nema rizika da jelo neće uspjeti, pa je ovaj veći komad mesa poželjnije isjeći na manje komade - kazala je.

Ferguson kaže da u restorani sami režu odreske od buta, no ljudi mogu zamoliti mesara od kojeg kupuju meso da to učini umjesto njih.

Fotolia

- Dodatno, ovisno o tome koliko je blizu kosti, meso svinjskog buta se različito sprema. Ako je meso dobre kvalitete, ne morate ga prepeći nego može biti i "medium", ali svakako to ne pokušavajte s mesom iz lokalne trgovine - savjetuju kuhari dodajući kako je najbolje odrezak buta pržiti u tavi na malo maslaca uz dodatak timijana, a potom meso premjestiti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom