To je to što me zanima!

Dan svetog Patrika slavi se uz tradicionalne delicije

Uživanje u tamnom pivu nije potpuno bez irskih delicija poput janjećih medaljona s finim kiselim kupusom, gulaša s janjetinom i juhe od kopriva
Vidi originalni članak

Na dan svetog Patrika, 17. ožujka, svi Irci, a i velik broj Hrvata, prekinut će korizmeni post, krenuti u najbliži pub te, uz kriglu tamnog piva, proslaviti dobra djela i uzoran život irskog sveca zaštitnika. Jer, osim ljubavi prema domovini, Irce i Hrvate spajaju još dvije strasti: one prema dobroj kapljici i još boljoj janjetini. No kako to često biva na feštama obaju naroda - gdje je jedno pivo, tu su i dva, a mamurluk je čest “gost” jutro poslije u domovima slavljenika. Zato je kvalitetna “priprema” nužna za sprječavanje jedine nuspojave dobre zabave. Ona se sastoji od začinjenoga gulaša, salate od kiseloga kupusa te sočnog komada janjetine. Za sladokusce, tu su i irski keksi od krumpira. Tradicionalni gurmani dobro znaju da kalorična hrana sprječava prebrzo djelovanje alkohola, a vitamin C, kojim obiluje kiseli kupus, ublažava simptome mamurluka.
No čak i oni kojima je sveti Patrik potpuna nepoznanica, moraju se složiti da Irci znaju uživati u ukusnoj hrani. Jednostavnost pripreme (uglavnom kuhano) čini irsku kuhinju privlačnom svim narodima svijeta, a temeljenje okusa na osnovnim namirnicama (sezonsko povrće, crveno meso, začini) svakoj kuharici omogućuje vjeran “preslik” tradicionalnih recepata.


Irska juha od krumpira s porilukom i vlascem
SASTOJCI: 2 žlice maslaca, 100 g luka, 500 g krumpira, 40 g poriluka, 200 ml mlijeka, 700 ml vode, 1/4 žličice suhog timijana, 100 ml vrhnja za kuhanje, 2 žličice vlasca
PRIPREMA: Na maslacu pirjajte luk narezan na ploške. Dodajte oguljeni krumpir narezan na ploške, narezani poriluk, mlijeko, vodu, timijan i kuhajte oko 15 minuta dok krumpir ne omekša.
Potom juhu ohladite te miksajte dok ne postane kremasta. Ponovno je zagrijte te, prema potrebi, posolite i popaprite. Maknite s vatre i umiješajte vrhnje. Toplu juhu pospite vlascem te poslužite uz poprženi kruh ili dvopek.

>>Umjesto brašna, Irci u palačinkama rabe kuhani krumpir. U kilogram pire-krumpira dodaju se litra mlijeka, sol, papar i vlasac. Smjesa se hladi 30-45 minuta i potom se peku palačinke debljine oko centimetra.
>>Kao i Hrvati, i Irci uživaju u jelima ispod peke, poput janjetine i teletine, koja se servira uz nezaobilazni krumpir. U peku se također stavlja svježe sezonsko povrće poput mrkve, celera i kupusa.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare