To je to što me zanima!

Danas ne morate raskititi bor, ove godine to se čini 10. siječnja

Iako mnogi tradicionalno skidaju ukrase te miču bor iz kuće već na blagdan Sveta tri kralja, to zapravo nije u skladu s preporukom Crkve, jer božićno vrijeme liturgijski traje do prve nedjelje nakon Sveta tri kralja
Vidi originalni članak

Većina hrvatskih katolika, ali i gradskih trgova i ulica, na blagdan Bogojavljenja (ili Sveta tri kralja) raskićuju svoje borove jer smatraju kako tada završava božićno vrijeme.

POGLEDAJTE VIDEO: Božićni običaji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No, svake godine ponovno se javlja pitanje kad se zapravo treba skinuti bor? Prema Crkvi, božićno vrijeme liturgijski završava u nedjelju krštenja Isusova, odnosno u prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja. Ove godine to je 10. siječnja.

U našim se krajevima ova preporuka često ne slijedi već se pogrešno misli kako danas treba maknuti bor. 

POZADINA BLAGDANA Priča o Sveta tri kralja: Njihova imena i darovi imaju značenje

Stoga ljudi pogrešno zaključuju kako bor ostaje u kućama koje slave pravoslavni Badnjak i Božić. 

I danas možete u nekim crkvama primijetiti i ostavljanje božićnih ukrasa sve do blagdana Svijećnice 2. veljače. Upravo tako je u Poljskoj - rimokatoličke obitelji drže bor sve do veljače. 

U Vatikanu bor i ukrasi stoje do veljače

U Vatikanu se vode time da je posljednji prestanak  božićnog slavlja na blagdan Svijećnicu ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače.

Blagdan Prikazanja Gospodinova (Svijećnica) tradicionalno se u Crkvi slavi četrdeset dana nakon Božića. Tada se skidaju, ukrasi, drvca se spaljuju, a pepeo im se miješa s pepelom 'badnjaka'  i tada se pepeo posipa po vrtovima i poljima da zemlja boljim rodom urodi.

U TREN OKA Ova baka ima trik za drvce: Okićenog ga omota folijom i sljedeće godine je već ukrašen
 

Idi na 24sata

Komentari 171

  • 07.01.2021.

    Na Badnjak se kiti a na sveta tri kralja skidaju ukrasi, tako je oduvijek u mojoj obitelji. Nema to veze sa politikom a crkva stalno mjenja oravila i obicaje, ne ide to tako. Moja baka je znala reci, drz se svojih obicaja a postuj i tudu vjeru jer to te cini covjekom🙏. Sretan Bozic svima kojima tek sada pocinje blagdansko razdoblje. 

  • 07.01.2021.

    Ove godinr kad su krenuli potresi i ona tragedija u Posusju , nisam za Novu Godinu ni lampice palila , i raskitila sam jednostavno...nesto me gusilo..

  • TAKE IT BACK 07.01.2021.

    Živim u kvartu u kojem je prvi bor nakićen a vidjelo se sa ulice početkom 12 mjeseca, na jednom prozoru su lampice bili još u jedanestom mjesecu. Naravno, nema ih već3-4 dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare