To je to što me zanima!

Danski stil odgoja stvara djecu koja su emotivno sigurna i jaka

S djecom je najbolje iskreno razgovarati, a humor ublažava ‘teške’ situacije... U odgoju je naglašena socijalizacija, autonomija te rad na dječjem samopoštovanju
Vidi originalni članak

Danski stil roditeljstva donosi impresivne rezultate. Djeca su otporna i emocionalno sigurna, a kad odrastu, isti princip odgoja primjenjuju na vlastitoj djeci, kažu Jessica Joelle Alexander & Iben Dissing Sandahl, autori knjige “The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the World Know About Raising Confident, Capable Kids”.

Taj danski pristup naglašava socijalizaciju i autonomiju djeteta te rad na njegovu samopoštovanju. Njihove karakterne kvalitete trebale bi inspirirati i dati nadu roditeljima koji se trude ostati povezani sa svojom djecom koja su sve više robovi tehnologije.

- Opustite se i uživajte u ugodnom zajedničkom druženju. Obiteljski život trebao bi biti ispunjen igranjem društvenih igara, zajedničkim objedovanjem i druženjem - ističu. Djeca tako odrastaju uz osjećaj povezanosti s drugima.

Dance ovi autori opisuju kao “realistične optimiste” koji su svjesni onoga negativnog, ali se fokusiraju na pozitivnije stvari kako bi stvorili bolji život pun ljubavi za sebe i svoju djecu.

- Većinu odgojnih metoda naslijedili smo od roditelja. To su ‘tvorničke postavke’ kojima se vraćamo kad ne razmišljamo o tome što radimo ili kad nismo sigurni kako trebamo postupiti - kažu autori. Te se metode javljaju, primjerice, kad se čujete da govorite stvari koje zapravo ne želite reći ili kad reagirate kako ne želite reagirati. U tim se trenucima možete osjećati loše jer znate da postoji bolji način da odgojite djecu, ali niste sigurni kako to postići.

- U razgovoru s njima uvijek im iskreno odgovarajte. Nemojte previše uljepšavati. Povežite se s djecom, a moguće teške situacije pokušajte im olakšati uz dozu humora - savjetuju Alexander & Sandahl.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 21.07.2018.

    Kada ovo čitam, nemogu se oteti dojmu kako je tkzv "Danski stil odgoja" i jedini pravilan. :) Takav pristup djeci je i logičan i nisu ga Danci izmislili. Razvio se u procesu nadogradnje rafinmana odnosa među ljuskim jedinkama. Prošlo je vrijeme priča o batini iz raja i postavljanja uslova djeci pod geslom, moraš- jer te hranim. Pa nisu nam svojina.Modusi ponašanja i reakcije proizilaze i iz automatizma, te je svaka promjena u biti i socijalno evolutivna. Tako se u modernijim, te moram dodati i statusno stabilnijim zemljama ,sve više osjeća suštinski respekt i poštivanje prava na dogovor i razgovor..Ma da, istina je, isina..tako je malo teže, zahtjeva i rad..razgovor, vrijeme i stalnu kominikaciju, te vježbanje tolerancije. Odlično, pa to se i traži,te ako je od malih nogu cijelo društvo oko tebe slično živi, od osobnih kontakata, vrtića, škole i opće javnosti..to postaje polako automatizam i jedino pravilno. Samo iskreno odgovarati, objašnjavati koliko se može i graditi povjerenje i samosvijest uz poštivanje. Učiti ih prihvatiti riziko kao i poraz i prije svega boriti se uvijek za bolje i dalje, ali pri tom ne izgubiti smisao za humor.Ne previše uljepšavati jer im kasnije teško pada kada shvate da život nije bajka. Nije bajka, ali je još ljepši upravo poradi toga što to nije.:))

  • panika135 20.07.2018.

    dan dan danci k'o lego kockice su ti stranci hooooooooj

Komentiraj...
Vidi sve komentare