To je to što me zanima!

Darivanjem matičnih stanica iz pupkovine spašavaju se životi

Krv iz pupkovine dosad je spasila 20.000 ljudi, a stručnjaci predviđaju kako će se matične stanice koristiti za uzgajanje organa i tkiva te liječenje brojnih bolesti
Vidi originalni članak

Matične stanice koje se nalaze u krvi iz pupkovine (umbilikalne krvi) dragocjene su za oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti. Svjetski stručnjaci smatraju kako će se u budućnosti u laboratorijskim uvjetima moći uzgojiti organi i tkiva te transplantirati onomu čija je krv pohranjena. Postupak nije bolan, a u Hrvatskoj se može donirati u obiteljskoj ili javnoj banci.

- U obiteljskim bankama krv iz pupkovine majka pohranjuje samo za potrebe svojeg djeteta ili člana obitelji, što stoji oko 15.000 kuna - kaže pročelnica Odjela kliničke transfuzije i voditeljica banke umbilikalne krvi u KBC-u Zagreb Branka Golubić Čepulić. No u javnu banku, objašnjava, donira se krv koja je dostupna za pretraživanje putem svjetskog registra i može se koristiti za liječenje svakog bolesnika kojem je potrebna transplantacija matičnih stanica. Pohranjivanje krvi u javnu banku ne stoji ništa, a dosad se u bazi svjetskog registra nalaze podaci za 450.000 uzoraka. Do danas je u svijetu oko 20.000 ljudi kojima su donori matičnih stanica iz pupkovine spasili živote.

- Mogućnosti primjene krvi iz pupkovine u regenerativnoj medicini danas intenzivno istražuju - osobito pri liječenju neuroloških bolesti, infarkta miokarda i oštećenja perifernih živaca. U Hrvatskoj je dosad educirano 19 rodilišta koja prikupljaju krv iz pupkovine, a njihov se popis može pronaći na službenim stranicama Zaklade Ana Rukavina - kaže Branka Golubić Čepulić.

Zdravstveni upitnik na internetu

Obavijesti i dokumentacija potrebna za donaciju može se naći na internet-stranicama Kliničkoga bolničkog centra Zagreb (www.kbc-zagreb.hr) i Zaklade Ana Rukavina (www.zaklada-ana-rukavina.hr).

Kurirska služba ne radi vikendima

U Hrvatskoj se krv iz pupkovine može donirati u 19 rodilišta, no ne smije biti starija od 24 sata. Iz drugih gradova do KBC-a Rebro šalje se kurirskom službom koja ne radi blagdanom i vikendom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • acorab 23.11.2010.

    Otkrijte sto znaci financijska neovisnost i kako se moze dostici.Saznajte i zasto je Rembraco Slim revolucionaran proizvod sa kojim su nasi brojni konzumenti prezadovoljni! Jedinstvena formula. http://rembraco.assoftteam.com/registracija.aspx?ID=4997 3way action sistem/Smanjuje apetit/Ubrzava metabolizam/sagoreva masne naslage/regulira nivo secera u krvi /antioksidant/ocistite organizam od stetnih materija jer zdravlje je lijepo zar ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare