Da biste izbjegli miješanje okusa i mirisa različite hrane u kuhinji je dobro imati namanje dvije daske različitih boja. Npr., crvena za rezanje mesa i ribe te žuta koju ćete koristiti za voće, povrće i začine. Povezujući vrstu namirnice s bojom daske za rezanje lakše ćete i održavati higijenu u kuhinji. Nećete zaboraviti da je dasku za meso nakon korištenja potrebno isprati toplom vodom da biste uništili bakterije. No i materijali korišteni za izradu ovih pomagala također utječu na kvalitetu pripreme hrane.
Drvene i plastične daske poželjnije su od mramornih i staklenih jer njihova površina sprečava otupljivanje oštrice noža. Plastična daska je otpornija na čišćenje u perilici i manje “upija” bakterije. No bez obzira na materijal, na oštećenoj površini se zadržavaju bakterije. Zato ih je nakon uporabe potrebno izribati spužvicom namočenom u sredstvo za pranje suđa i isprati toplom vodom. Čak i ako ih perete u perilici posuđa.
>>>Unatoč pravilnom održavanju daski za rezanje, nemoguće je u potpunosti uništiti mikroorganizme. Zato je daske potrebno redovito mijenjati