To je to što me zanima!

Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC školjke

Drvene podloge teže je za održavati jer nisu toliko otporne na toplinu, ali ako se redovito i pravilno čiste mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe
Vidi originalni članak

Daska za rezanje sastavni je dio kuhinjskog pribora, ali ljudi često zanemaruju važnost  njihova pravilnog čišćenja. Pranje kuhinjskog posuđa bitno je kako biste spriječili trovanje hranom. Ako se redovno ne čiste, daske za sjeckanje u kuhinji znaju imati i do 200% više bakterija od zahodske školjke. 

Budući da su bakterije nevidljive, možda niste nužno svjesni koliko može biti prljava. Imati više daski za sjeckanje različitih vrsta namirnica dobar su način za održavanje higijene prilikom pripreme hrane. Svaka treba imati svoju svrhu, bilo da se radi o korištenju za sirovu ili gotovu hranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Drvenu dasku dobro je redovito čistiti mineralnim uljem. Uklonite mrlje od hrane na plastičnim daskama za sjeckanje trljajući ih svježim limunovim sokom te ostavite preko noći.

OBRATITE PAŽNJU Opasno! Hrana koju će kuhanje uništiti, pa i učiniti toksičnom

Kako biste bili sigurni da ste ubili bakterije, uvijek ih operite vrućom vodom ili, još bolje, prelijte ih  prokuhanom vodom kako biste ih sterilizirali. Ako daske možete staviti u perilicu posuđa, to je najlakši način da riješite zaostalih bakterija. Važno je da pranje bude namješteno na  65 °C ili više ako imate tu opciju. Obavezno dezinficirajte površine na kojima ste rezali sirovo meso. 

Ne stavljajte drvene ploče u perilicu posuđa i izbjegavajte namakanje kipućom vodom jer bi u protivnom moglo puknuti. Većina njih napravljena je od lijepljenog drveta koje će se razdvojiti uslijed topline i prevelike količine vode u perilici. 

Ne stavljajte sirovo meso na istu ploču na koju stavljajte termički obrađenu hranu. Pritom je važno da ne brišete daske kuhinjskom krpom koju koristite za druge površine, pogotovo ako ste prije toga na njoj rezali sirovo meso. 

JEDNOSTAVNI TRIKOVI Savjeti Gordona Ramsayja za lakše kuhanje: Tresite češnjak

Drvene podloge teže je za održavati jer nisu toliko otporne na toplinu, ali ako se redovito i pravilno čiste mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe. Unatoč činjenici da se bakterije uvlače u drvo, one se tamo ne mogu razmnožavati pa s vremenom umiru. 

Plastiku s druge strane možete prati u perilici. Općenito je lakša za održavanje i čišćenje, piše Good Housekeeping. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare