To je to što me zanima!

Deserti gotovi za 20 minuta - pite se pripremaju bez pećnice

Višak jaja, sira, vrhnja ili voća iskoristite za fine kreme, a od usitnjenih zobenih pahuljica, orašastih plodova, kokosovog brašna ili čokolade u prahu napravite biskvit koji se ne peče
Vidi originalni članak

Nemate li vremena za pripremu i hlađenje prhkog tijesta, iskoristite podlogu od usitnjenih keksa. Premažite je omiljenom kremom i pospite čokoladom ili dodajte sezonsko voće i uživajte u vrhunskom desertu bez komplicirane pripreme.  
Višak jaja, sira, vrhnja ili voća u hladnjaku iskoristite za primamljive kreme, a usitnjene zobene pahuljice, orašaste plodove, kokosovo brašno i čokoladu u prahu povežite s otopljenim maslacem za biskvit koji se ne peče.

Mrvičastu podlogu najprije utisnite na dno i rubove kalupa pa stavite u hladnjak da se stisne prije nego što je premažete s nekim od nadjeva. Za brzu pripremu odlična je podloga od topljene čokolade, pomiješane s mljevenim bademima ili lješnjacima i žumanjcima. Idealna je za hladne nadjeve od kremastog sira, pasirane slatke bundeve i voća. Okrugli ili četvrtasti duguljasti kalup obložite aluminijskom folijom pa prstima utisnite i oblikujte podlogu.

Za zdraviju koru iskoristite rižine i zobene pahuljice - pomiješajte ih s medom i kokosovim uljem te prelijte otopljenom čokoladom. Obložite kalup aluminijskom folijom i “energetsku” hrskavu koru nadjenite laganim kremama. Umjesto žumanjaka koji se dodaju u nadjeve za pite pripremljene u pećnici, u pite koje se pripremaju bez pečenja, nadjev učvrstite želatinom ili chia sjemenkama.

Posebno sočnu podlogu za pitu bez pečenja pripremite od mljevenih keksa, mineralne vode i slatkog vrhnja. Nadjenite je pudingom od vanilije, višnjama i šlagom te ohladite u hladnjaku. Dno okruglog kalupa prekrijte čajnim kolutićima, koje ste lagano namočili u toplo mlijeko. Obložite ih nadjevom od mljevenog maka, grožđica i mlijeka, dobro ohladite i ukrasite šlagom. Nasjeckano suho voće, marelice, šljive, trešnje i marcipan sitno nasjeckajte, prelijte rumom i ostavite pola sata.

Ravnomjerno ih rasporedite po kalupu obloženom papirom za pečenje, prelijte otopljenom čokoladom i ohladite dok ne dobijete čvrstu podlogu za pitu. Pitu od bijele čokolade pripremite s podlogom od pjenasto umućenog maslaca i šećera u prahu, ribanih jabuka i pasiranih banana te na kraju dodajte mljevene piškote.

Najbrža varijanta je priprema pita s kupovnim korama, koje se najčešće koriste za poznatu pitu mađaricu. Četvrtastu koru izrežite prema obliku i dimenzijama kalupa te ravnomjerno rasporedite pripremljeni nadjev za pitu. Kako bi podloga bila aromatičnija, obogatite je kapljicom ruma ili slatkog likera, a zobene i kukuruzne pahuljice, sjeckani orasi i bademi dat će hrskaviju teksturu ohlađenom tijestu. Na isti način, kao kod pripreme slatkih pita, možete pripremiti podloge za slane pite i tartove - iskoristite slane krekere, integralne slane pločice ili grisine. 

  • Integralni ili kremasti Koru za pitu možete pripremiti od svih vrsta keksa - integralnih, čajnih kolutića, keksa s maslacem, piškota, a posebno atraktivno izgledaju oreo crni keksi od čokolade. Iskoristite možete i kekse s kremom ili punjene nekim nadjevom. Dodajte i omiljene sjemenke te mirisne začine. 
  • Miriše na cimet i klinčiće U brzinski domaći biskvit na bazi čokolade dodajte prstohvat chillija, a odlična je kombinacija i cimeta te klinčića. Mljevene ušećerene korice naranče ili limuna, domaća rakija ili omiljeni liker također su odličan dodatak podlozi od keksa. Odlično će se slagati s kremom od instant pudinga sa suhim voćem ili onim iz kompota. 

Pita s ricottom i vanilijom 

Sastojci: 250 g integralnih keksa, 120 g otopljenog maslaca, 20 g šećera, žlica smeđeg šećera; nadjev: 80 g smeđeg šećera, 2 lista želatine, žličica arome vanilije, 500 g ricotta sira, 100 g bijele čokolade,  žlica meda

Priprema: Kalup za tart premažite maslacem i pospite žlicom smeđeg šećera. Od usitnjenih integralnih keksa, maslaca i šećera pripremite mrvičastu podlogu, pa je utisnite na dno i rubove kalupa za tart. Stavite u hladnjak. Želatinu namočite prema uputama na vrećici. Ricottu, vaniliju, šećer i med izmiksajte. Umiješate otopljenu želatinu i smjesu stavite na podlogu od keksa. Stavite u hladnjak dok se ne stisne i ukrasite bobičastim voćem.

Krostata sa sirom 

Sastojci: tijesto:  250 g keksa, 120 g maslaca, 60 g šećera u prahu, 90 g sjeckanih badema, nadjev: 600 g bundeve, malo mlijeka, 175 g smeđeg šećera, vrećica mljevene želatine, žličica cimeta u prahu, 100 g krem sira, 1⁄2 žličice đumbira, 1⁄2 žličice klinčica, 150 g čokolade, 2 žlice maslaca

Priprema: Bundevu narežite na kocke i pirjajte na laganoj vatri oko 25 minuta, po potrebi dolijevajući malo mlijeka. Za koru pomiješajte kekse, otopljeni maslac, šećer i bademe, pa sve ravnomjerno utisnite na dno i stijenke rasklopljivog kalupa. Prohladite i usitnite komade bundeve u pire.

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici pa umiješajte u pire. Pomiješajte ga sa sirom,, šećerom, cimetom, đumbirom i klinčićem. Na podlogu posložite pripremljeni nadjev od bundeve. Na pari rastopite kocke čokolade i maslaca. Izlijte glazuru preko nadjeva i stavite u hladnjak na nekoliko sati. 

Tart s narom i limunom 

Sastojci: 150 ml slatkog vrhnja za šlag, 300 g mljevenih keksa, 60 g šećera u prahu, 4 žlice čokolade u prahu, dl mineralne vode; nadjev: 150 g tamne čokolade, 6 žlice slatkog vrhnja, preljev: 20 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1⁄2 dl soka od limuna, ribana limunova korica, nar

Priprema: Kalup za tart obložite papirom za pečenje. Miješalicom istucite vrhnje, šećer, čokoladu u prahu i mineralnu vodu u čvrstu smjesu. Dodajte kekse, dobro promiješajte i smjesom prekrijte dno kalupa za tart. Razlomite čokoladu na kocke i umiješajte u vruće slatko vrhnje te miješajte dok se ne rastopi.

Izlijte je u ohlađenu podlogu i ostavite da se stisne. Izmiksajte omekšani maslac, limunov sok, ribanu koricu i šećer u prahu. Prelijte glazuru po stisnutoj čokoladi i pospite očišćenim narom. Stavite u hladnjak dok se tart ne stisne.

Pita od bijele čokolade i krokanta

Sastojci: 150 g keksa, 50 g zobenih pahuljica, 60 g otopljenog maslaca, 2 žlice šećera, 4,3 dl vrhnja, 180 g bijele čokolade; krokant: 30 g blanširanih lješnjaka, 50 g oraha, 220 g šećera, žličica cimeta

Priprema: Lješnjake i orahe krupno nasjeckajte i prepecite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Obložite lim papirom za pečenje. U posudu s debljim dnom stavite šećer te zagrijavajte dok se ne rastopi i potamni. Dodajte orašaste plodove i cimet. Izlijte u pripremljeni lim u tankom sloju. Kad se stisne, izlomite i stavite sa strane.

U multipraktiku izmiksajte kekse sa zobenim pahuljicama te pomiješajte sa šećerom i maslacem. Utisnite mrvičastu smjesu u kalup za tart. Ugrijte vrhnje do vrenja i maknite s vatre. Izlijte ga po kockama bijele čokolade i miješajte dok se ne rastopi. Nadjev izlijte po tijestu, posložite krokant i stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro stisne.

Desert s lješnjacima 

Sastojci: podloga: 200 g smeđeg šećera. 200 g čokolade za kuhanje, 200 g lješnjaka, 2 žumanjka; nadjev:  300 g čokolade za kuhanje, 1,25 dl mlijeka, 6 jaja, 75 g šećera u prahu, 1,8 dl vrhnja, 1/2 žličice vinskog praška za pecivo, 2 žlice šećera, mljeveni lješnjaci i ribana čokolada za ukrašavanje

Priprema: U zdjelu stavite šećer i dl vode. Karamelizirajte šećer dok ne posmeđi pa dodajte čokoladu i prokuhajte. Umiješajte mljevene lješnjake i maknite s vatre. Promiješajte u vruću smjesu žumanjke, malo ohladite, pa utisnite u okrugli kalup obložen papirom za pečenje. Stavite kalup s podlogom u hladnjak. Na pari rastopite čokoladu i mlijeko. U drugoj posudi na pari umutite i skuhajte žumanjke i šećer pa dodajte rastopljenu čokoladu.

Miješajte i kuhajte dok se ne zgusne. Potopite je u ledenu vodu i miješajte dok se ne ohladi. Istucite vrhnje i dodajte čokoladnoj smjesi. Bjelanjke, prašak za pecivo i šećer istucite u čvrsti snijeg te umiješajte u čokoladnu pjenu. Namažite je na ohlađeno tijesto i stavite u hladnjak na nekoliko sati. Pospite pitu je lješnjacima i ribanom čokoladom.

Idi na 24sata

Komentari 65

  • blondie8 07.04.2016.

    mljac, sita sam od gledanja...

  • SA-SU 05.04.2016.

    Ne samo da su mi tekle sline gledajući ove silne delicije, počeli su mi ispadati i zubi, barem takav osjećaj sam imao u ustima!! :(( Ludilo!! :))

  • universe 05.04.2016.

    mmnmmmnm...

Komentiraj...
Vidi sve komentare