To je to što me zanima!

Deset jedinstvenih tradicija s vjenčanja sa svih strana svijeta

Tko izvuče prsten iz torte buduća je mladenka, mladenačko kušanje četiri različita začina i provjeravanje kućanskih sposobnosti mladoženje neki su od običaja
Vidi originalni članak

Dok je u većini zapadnih zemalja svijeta tradicija da mladenke nose bijelu haljinu, kao simbol nevinosti i čistoće prije braka, u brojnim se azijskim kulturama vjeruje da vedre boje vjenčanica donose sreću. Najpopularniji je tako odabir crvene haljine, koja navodno zaziva ljubav, sreću i uspjeh u braku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Peruanski prsten iz torte

Za sve slobodne dame na vjenčanjima u južnoameričkom Peruu priprema se posebna torta u koju su ubačene bijele vrpce. Na samo jednoj vrpci nalazi se lažni vjenčani prsten, a prema starom vjerovanju ona koja ga izvuče bit će sljedeća pred oltarom.

Kušanje četiri elementa

Prema zapadnoafričkoj tradiciji, kušanje začina jednako je važno kao i izmjena bračnih zavjeta. Začini trebaju biti slatki, ljuti, gorki i kiseli, kao simbolika svega što će zajedno proživjeti u braku. Tako kiseli začin predstavlja kompromise koji će nastati, gorko nedostatak razumijevanja, slatko trajnu ljubav, a ljuto strast među njima.

GOVOR TIJELA Niste sigurni privlačite li svoju simpatiju? Evo kako možete znati da su osjećaji obostrani

U Kini vidovnjak određuje datum vjenčanja

Prema tradiciji, mladenka bi trebala potražiti pomoć astrologa i vidovnjaka kako bi odabrala najpogodniji dan za svoje vjenčanje, jer će on odrediti uspjeh njihova braka. Što je obitelj imućnija, vjenčanje dulje traje, a njegov nezaobilazan dio je i čajanka pripadnika članova obitelji.

Torta koja zbilja dugo 'stoji'

U Velikoj Britaniji mladenka bi prema tradiciji trebala nositi potkovu ukrašenu čipkom kao srećonošu, a kao svadbena torta obavezna je ona od marcipana čiji se gornji dio treba čuvati sve dok par ne dobije svoje prvo dijete.

Donesite prsten za nogu!

Kako se u zapadnjačkoj tradiciji nose prstenje koje si mladenci stavljaju na ruke, tako i hindusi imaju svoju tradiciju. Na njihovom se vjenčanju prsten stavlja na nogu, točnije na prst desno od palca te je on oznaka da je dama zauzeta. Svatko tko nije vjenčan ne smije nositi prsten na nozi, čak niti kao modni dodatak.

PROMIJENITE POGLED Želite pronaći ljubav? Morate odbaciti mitove o iskri i sudbini

Juha za dušu

Na tradicionalnom češkom vjenčanju, zadatak je para da nauči nešto o boljem funkcioniranju u dvoje. Zbog toga ih se čvrsto zamota u deku te ostavi svakom samo po jedna slobodna ruka. Oni se tada međusobno moraju nahraniti sa zdjelom juhe, a ta tradicija je simbol suradnje kako bi se prevladale teškoće.

Ples u pregačama

Dokazujući da pregačama nije jedino mjesto u kuhinji, Poljaci su započeli tradiciju prema kojoj na vjenčanju mladenka pleše s pregačom, a svatko tko želi plesati s njom treba u džep ubaciti nešto novca.

Ako ne opere dobro suđe, ništa od braka

Na Filipinima mladoženja prije vjenčanja ide u kuću mladenkine obitelji da bi dobio pristanak za brak, a taj običaj naziva se “pamamanhikan”. Ponekad će on morati obaviti neki od kućanskih poslova, poput pranja suđa ili peglanja, a sve kako bi dokazao obitelji da je spreman brinuti se o budućoj supruzi.

Sami idu po darove

U Finskoj je mladenka sama zadužena za skupljanje darova, a zbog njih mora ići od kuće do kuće i prikupiti ih. Njezin suprug to vrijeme stoji uz nju, a ako pada pridržava joj kišobran, kao simbol toga da će joj uvijek pružati "krov nad glavom".

Idi na 24sata

Komentari 4

  • nap 15.03.2021.

    sve vise rastava tako da brak postaje manje popularan

  • 15.03.2021.

    Meni su više dosadile bile te svadbe do ovog covida, skoro svake nedelje od proleća do jeseni samo se išlo negde, ne računajući vreme posta. E sad dodje covid, evo godina baš sam se zaźeleo 😂 Mi u SR koliko bi više novaca imali, pričam uopšteno kao narod, da ne pravimo razna slavlja, krsna slava, preslava, punolestva, evo jedva se čekaju ponovni ispraćaji u vojsku, svadbe koje sada traju sreća samo jedan dan, a ne kao nekada tri dana. Opasno me iritiraju ti naši običaji, ceo život velika okupljanja, sve podređeno tim nekim datumima, zato bih ja voleo u što manjem krugu, i što dalje od svog okruženja.

  • tico123 15.03.2021.

    šta se mene tiče da bi ljudi bili zajedno ne treba  brak po  zakonu

Komentiraj...
Vidi sve komentare