To je to što me zanima!

Golišave fotografije partnera tinejdžeri sve češće šalju dalje

Djeca nerijetko namjerno potiču tzv. lažno povjerenje u vezi kako bi dobili golišave fotografije partnera, proslijedili ih dalje na društvene mreže ili podijelili s prijateljima
Vidi originalni članak

Veću vjerojatnost da budu žrtve tinejdžerskih partnerica imaju dječaci, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu na Floridi. Oko pet posto dječaka i tri posto djevojčica slalo je fotografije seksualnog sadržaja partnerima. Problem je što te fotografije njihovi partneri ne zadržavaju samo za sebe, nego ih šalju dalje te žrtve dovode u vrlo neugodnu i ponižavajuću situaciju.

Zamjenik ministra obrazovanja SAD-a Kevin Jennings smatra kako je to sve početak jer mladi imaju sve veći pristup novim tehnologijama, i to posebice poslije škole i vikendima.
- Najgore je što ne možete biti ni sigurni tko je s druge strane mreže. To je fenomen jer nema skrivanja - kaže Jennings.

Jill Murray, psihoterapeut u Kaliforniji koji je radio sa žrtvama tinejdžerskog zlostavljanja, kaže da su zatvoreni slučajevi u posljednje tri godine uključivali tehnologiju. U nekim slučajevima žrtve su primile i do 40 prijetećih poruka.
- Online zlostavljanje i putem mobitela može se pretvoriti u fizičko nasilje - upozorava Murray.

Digitalno nasilje ne ostavlja tjelesne posljedice, a djeca ga se najčešće boje prijaviti jer strahuju od gubljenja povlastica korištenja mobitela i računala.

Nove tehnologije navele su mlade na zloupotrebu partnera, a istraživanja pokazuju da jedan od deset tinejdžera primaju prijeteće poruke od svojih partnera. Tehnologija je neizbježna, ali sve više ima negativne konotacije, pogotovo među mladeži od 11 do 18 godina.

- Nasilje se očitava kroz slanje slika. Partneri žele vidjeti ponižavajuće slike i tjeraju na stvaranje lažnog povjerenja kako bi ih dobili. To je zapravo prisila i kontrola drugih ljudi - objašnjava Sameer Hinduja, profesor kriminologije na Sveučilištu u Floridi. Zlostavljači mogu kršiti slobodu partnera ulaskom u njihove korisničke račune na internetu i provjeravanjem njihovih mobitela. Na ruku zlostavljačima posebno idu društvene mreže kao što su Facebook i MySpace.

Digitalno zlostavljanje pokrenulo je mnoge organizacije na borbu protiv štetnih posljedica tehnologije. Pozivaju se tinejdžeri da traže pomoć i osvijeste se o problemima zlostavljanja. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare