Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Golišave fotografije partnera tinejdžeri sve češće šalju dalje

Golišave fotografije partnera tinejdžeri sve češće šalju dalje
1

Djeca nerijetko namjerno potiču tzv. lažno povjerenje u vezi kako bi dobili golišave fotografije partnera, proslijedili ih dalje na društvene mreže ili podijelili s prijateljima

VIDEO

Veću vjerojatnost da budu žrtve tinejdžerskih partnerica imaju dječaci, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu na Floridi. Oko pet posto dječaka i tri posto djevojčica slalo je fotografije seksualnog sadržaja partnerima. Problem je što te fotografije njihovi partneri ne zadržavaju samo za sebe, nego ih šalju dalje te žrtve dovode u vrlo neugodnu i ponižavajuću situaciju.

Zamjenik ministra obrazovanja SAD-a Kevin Jennings smatra kako je to sve početak jer mladi imaju sve veći pristup novim tehnologijama, i to posebice poslije škole i vikendima.
- Najgore je što ne možete biti ni sigurni tko je s druge strane mreže. To je fenomen jer nema skrivanja - kaže Jennings.

Jill Murray, psihoterapeut u Kaliforniji koji je radio sa žrtvama tinejdžerskog zlostavljanja, kaže da su zatvoreni slučajevi u posljednje tri godine uključivali tehnologiju. U nekim slučajevima žrtve su primile i do 40 prijetećih poruka.
- Online zlostavljanje i putem mobitela može se pretvoriti u fizičko nasilje - upozorava Murray.

Digitalno nasilje ne ostavlja tjelesne posljedice, a djeca ga se najčešće boje prijaviti jer strahuju od gubljenja povlastica korištenja mobitela i računala.

Nove tehnologije navele su mlade na zloupotrebu partnera, a istraživanja pokazuju da jedan od deset tinejdžera primaju prijeteće poruke od svojih partnera. Tehnologija je neizbježna, ali sve više ima negativne konotacije, pogotovo među mladeži od 11 do 18 godina.

- Nasilje se očitava kroz slanje slika. Partneri žele vidjeti ponižavajuće slike i tjeraju na stvaranje lažnog povjerenja kako bi ih dobili. To je zapravo prisila i kontrola drugih ljudi - objašnjava Sameer Hinduja, profesor kriminologije na Sveučilištu u Floridi. Zlostavljači mogu kršiti slobodu partnera ulaskom u njihove korisničke račune na internetu i provjeravanjem njihovih mobitela. Na ruku zlostavljačima posebno idu društvene mreže kao što su Facebook i MySpace.

Digitalno zlostavljanje pokrenulo je mnoge organizacije na borbu protiv štetnih posljedica tehnologije. Pozivaju se tinejdžeri da traže pomoć i osvijeste se o problemima zlostavljanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju