To je to što me zanima!

Djevojke više koriste društvene mreže i razne aplikacije, dok dječaci više igraju video igrice

Čak 92,6 posto učenika svakodnevno provodi vrijeme na internetu, a 5,1 posto njih to čini najmanje jednom tjedno. Tek 2,8 posto mladića i 1,9 posto djevojaka rjeđe od jednom mjesečno boravi na internetu
Vidi originalni članak

Mjesec borbe protiv ovisnosti svake se godine obilježava od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj je informirati javnost o svim problemima zlouporabe sredstava ovisnosti, kao i probleme ponašajnih ovisnosti koje postaju sve veći problem suvremenog života.

POGLEDAJTE VIDEO: Što će se dogoditi ako prestanete pušiti?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ponašajne ovisnosti predstavljaju sve veći izazov stručnjacima i kada govorimo o problemu ovisnosti kod mladih. Ovisnost se razvija iz ponašanja koja iz navike prelaze u ponavljajuće i primoravajuće, odnosno u ovisničko ponašanje (npr. pretjerano provođenje vremena u online okruženju, provjeravanje društvenih mreža, online kupovina, igranje kompjutorskih igara, patološko kockanje, online klađenje). Suvremeni način života, dostupnost i digitalno okruženje zasigurno doprinosi problemu ponašajnih ovisnosti kod mladih.

SLOBODNO VRIJEME Odbacite izgovore i pronađite si hobi jer potiče motivaciju i u drugim segmentima života

Europsko istraživanje o pušenju, pijenju i uzimanju droga (ESPAD) još od 1995. godine pomaže u praćenju pokazatelja ovisničkih ponašanja kod mladih u Hrvatskoj. ESPAD istraživanje je prepoznalo probleme koji se povezuju s novim oblicima ovisnosti te je od 2015. godine uvođenjem znatnog broja novih pokazatelja ponašajnih ovisnosti u upitnik, odgovorio na znanstvene potrebe praćenja ovog problema.

Ovo su neki od važnijih pokazatelja posljednjeg vala istraživanja 2019. godine među učenicima srednjih škola u dobi od 16 godina (rođeni 2003. godine):

DOBRO JE ZNATI Za zdravije srce najučinkovitije je vježbati u ovo doba dana

  • Mladi doista žive u online okruženju. Naime, 92,6 posto učenika svakodnevno provodi vrijeme u online okruženju, a  5,1 posto učenika to čini minimalno jednom tjedno. Tek 2,8 posto mladića i 1,9 posto djevojaka provode svoje vrijeme rjeđe od jednom mjesečno u online okruženju.
  • Društvene mreže i mobilne aplikacije za komunikaciju koristi na dnevnoj razini veliki broj mladih, u većem broju djevojke: 71,1 posto učenika dnevno provede u komunikaciji putem društvenih mreža (80,5 posto djevojke, 62,3 posto mladići), vikendom još više njih..
  • Reakcije bliskih osoba u okruženju u vidu iskazivanja zabrinutosti ili prigovaranja važan su pokazatelj izraženosti problema pretjeranog provođenja vremena na društvenim mrežama i mobilnim aplikacijama za komunikaciju. Tako 64,1 posto učenika u istraživanju navodi jako ili djelomično slaganje s tvrdnjom da im roditelji prigovaraju za vrijeme provedeno na društvenim mrežama. Pretjerano provođenje vremena na društvenim mrežama donosi višestruke rizike za tjelesno i mentalno zdravlje, ali i sigurnost mladih.
  • U odnosu na djevojke, mladići učestalije igraju video i kompjuterske igrice. Radnim danom u takvim aktivnostima dva sata i više provede 38,8 posto njih, dok vikendom taj udio raste na 60,0 posto. 

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare