To je to što me zanima!

Dobre su za okoliš i za ljudsko zdravlje: Odaberite namirnice s niskim ugljičnim otiskom

Klimatske promjene usko su povezane s prehrambenim navikama ljudi. Prečesta konzumacija mesa, kupovanje voća i povrća van sezone od velikih dobavljača te prekomjerni industrijski izlov ribe utječu na okoliš
Vidi originalni članak

Kako bismo pomogli našem okolišu možemo učiniti neke sitne promjene u našim prehrambenim navikama. Jedno istraživanje sa Sveučilišta u Oxfordu izvijestilo je da proizvodnja hrane igra glavnu ulogu u emisiji stakleničkih plinova. Od promjene prirodnih ekosustava i biološke raznolikosti do minimalizacije ekološke otpornosti, sve faze u lancu opskrbe (na primjer obrada, transport, distribucija, maloprodaja i pakiranje) emitiraju stakleničke plinove koji unapređuju klimatske promjene.

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odaberite hranu s niskim ugljičnim otiskom

Hrana s niskim ugljičnim otiskom je neprerađena cjelovita hrana. Jedenjem takve hrane pomažete svom tijelu i planeti. Manje mesa i konzumacija lokalnog i organskog voća i povrća čini dobru formulu za zdraviji i održiviji način života

VEGETARIJANSKI RECEPT Ideja za dijetalni ručak: Varivo od kelja, brokule i poriluka

Voće: Idealno svježe, organsko i lokalno: jabuke, banane, naranče, citrusi, šljive, avokado, grožđe, breskve, sezonsko bobičasto voće itd.
Cjelovite žitarice: kvinoja, amarant, raž, bulgur, heljda, proso, kukuruz, zob itd.
Povrće: krumpir, gljive, rajčica, lisnato povrće
Orašasti plodovi: indijski orah, orasi, pistacije
Mahunarke: leća, slanutak, grah, soja, grašak itd.
Održiva morska hrana: konzervirana riba ili manje ribe poput lososa, tune i slično.
Organski tofu
Tempeh

ZDRAVA PREHRANA 5 na dan - formula za dulji život

Održiva prehrana može biti složena i drugačija nego ono na što smo navikli, ali time podupiremo zaštitu okoliša. Odabir hrane s nižim ugljičnim otiskom igra ključnu ulogu u smanjenju našeg utjecaja na okoliš. 

Izbjegavanje hrane koja se prevozi zrakom, smanjenje bacanja hrane, prihvaćanje sezonskih proizvoda, manje plastike, uzgajanje vlastite hrane i smanjenje jedenja mesa i mliječnih proizvoda samo su neke od mnogih strategija za rješavanje naših globalnih ekoloških problema, piše Mind Body Green.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nap 19.04.2021.

    Sve mahunarke su zdrave vitamin c

  • Van Bladb 19.04.2021.

    Evo baš sam krenuo kod Štefa po kilu lokalno uzgojenih banana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare