Lifestyle

Komentari 2

5 na dan - formula za dulji život

5 na dan - formula za dulji život

Preporuke nutricionista ponekad je teško i komplicirano pratiti, ali kako bi nam olakšali taj proces, istraživači s Harvarda osmislili su '5 na dan' formulu koja će vam pomoći da živite zdravo i dugo

Formula za dug život istraživača sa Sveučilišta Harvard T. H. Chan School of Public Health, pojednostavljuje stvari tako da vam preporučuje da jedete prema formuli '5 na dan' - dvije porcije voća i tri porcije povrća na dan.

POGLEDAJTE VIDEO:

Do ovog zaključka došli su nakon opsežnih istraživanja raznih studija. Koristili su se rezultatima studije koja je pratila nutricionističke podatke 100.000 muškaraca i žena tijekom 30 godina, kao i s još 26 drugih studija koje su istraživale prehranu i zdravlje na sveukupno preko 2 milijuna odraslih.

- Ove količine voća i povrća vjerojatno nude najveću korist u smislu prevencije glavnih kroničnih bolesti i relativno je ostvariv unos za širu populaciju - rekao je vodeći autor studije, dr. sc. Dong D. Wang, epidemiolog, nutricionist i profesor na Harvardu.

Studija je pokazala i kako nema dodatnih boljitaka za zdravlje ako se konzumira veća količina voća i povrća od navedene. Što se tiče količine, porcija voća je jabuka, a porcija povrća je pola paprike.

Istraživači s Harvarda također su otkrili da neko voće i povrće nudi veće zdravstvene prednosti od drugih. Na vrhu popisa su: kelj, brokula, mrkva, bobičasto voće i agrumi, a na dnu kukuruz i krumpiri, iako to ne znači da oni nisu zdravi, piše Well and Good.

Najčitaniji članci