To je to što me zanima!

Dr. Rahelić: Dijabetičarima sada savjetujemo cijepljenje i protiv pneumokoka, radi bolje zaštite

Ravnatelj Sveučilišne klinike za liječenje dijabetesa dr. Dario Rahelić ističe da se dijabetičario i drugi kronični bolesnici trebaju cijepiti i protiv pneumokoka, no ne nude svima liječnici i to cjepivo
Vidi originalni članak

- Svim našim pacijentima dijabetičarima, uz obavezno cijepljenje protiv gripe, u ovoj situaciji kad još nemamo cjepiva protiv Covid-19 i ne možemo se zaštititi od te bolesti, preporučujemo da se cijepe i protiv pneumokoka, te tako povećaju zaštitu od komplikacija koje se mogu nadovezati na gripu i Covid-19. - kaže dijabetolog, doc. dr. Dario Rahelić, ravnatelj Sveučilišne klinike 'Vuk Vrhovac'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte znakove dijabetesa

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Dodaje kako je pneumokok  bakterija koja se širi kapljičnim putem, vrlo je prisutna i lako ju je pokupiti, a upale sinusa, bronha ili pluća koje često izaziva teško se liječe, jer je otporna na antibiotike. Zato je za dijabetičare - kao i za druge kronične bolesnike - to cijepljenje važno,  jer pneumokok može izazvati invazivnu plućnu bolest koja je za njih često vrlo teška. 

 

To preporučuju i epidemiolozi, kaže  prim. dr.Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske. 

- Nekada je ta preporuka prvenstveno vrijedila za bolesnike s opstruktivnom bolesti pluća, no u ovo vrijeme kad postoji mogućnost da se istodobno zarazimo virusom gripe i korona virusom, te da se na to nadoveže pneumokok, preporučuje se procijepiti i druge kronične bolesnike, kako bi se time prevenirale, odnosno barem ublažile moguće teže komplikacije – kaže.

KOD DJECE Cjepivom protiv pneumokoka smanjuje se broj upala pluća

No, informacije s terena pokazuju da je situacija različita od liječnika do liječnika: Razgovarali smo s dvoje dijabetičara kojima njihovi liječnici to cjepivo nisu niti ponudili, kao i s jednim kojemu je liječnik preporučio da se cijepi, ali nije bio siguran je li ono za dijabetičare besplatno. 

- Liječnici svake godine dobivaju Program, u kojem su sva preporučena i besplatna cjepiva,  a u njima je i cjepivo protiv pneumokoka za kronične bolesnike, odgovara Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema Pravilniku HZZO-a, postoje dvije vrste cjepiva i jedno je indicirano za djecu od dva mjeseca starosti nadalje, a drugo za djecu i starije osobe, za pacijente s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, narušenim imunitetom, te osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom, alkoholizmom, ili s ugrađenim slušnim pomagalima te stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji.

- Zadnjih godina za cijepljenje se upotrijebi između 5000 do 10.000 doza ovog cjepiva, kaže Kaić.  Dodaje kako nacionalne i zdravstvene organizacije naglašavaju da starije osobe i osobe s kroničnim bolestima imaju veći rizik za razvoj bakterijskih komplikacija, u smislu upale pluća i da je veći dio tih upala pluća uzrokovan pneumokokom, ali nema podataka o tome koji je udio tih osoba koji nakon gripe zaista razviju pneumokoknu infekciju. Tako ne možemo znati koliko je važno da se kronični bolesnici procijepe u ovom slučaju. 

OKRUGLI STOL 'Hrvatskoj je potrebno obvezno cijepljenje protiv pneumokoka'

- Zasad se čini da se kod COVID-19 pneumokokna upala pluća rjeđa nego kod gripe, no o tome još nemamo dovoljno informacija –  dodaje.

- Osim toga, veliki broj građana već je primio to cjepivo i ne treba ga primiti opet. Svi ostali trebaju se javiti svom izabranom liječniku i s njim dogovoriti trebaju li se cijepiti i kada – zaključuje sugovornik i dodaje da ne zna zašto ga obiteljski liječnici ne nude pacijentima. 

ZAŠTITITE SE Cjepivo protiv pneumokoka: Sve što trebate znati o njemu

- Problem može biti u neinformiranosti liječnika, ili eventualno u tome da su potrošili naručeno cjepivo, a novo im još nije stiglo, pa ga trenutno nemaju, odgovara obiteljski liječnik dr. Hrvoje Tiljak, koji pojašnjava da je dio bolesnika ranije plaćao cjepivo, no s novim Pravilnikom krug onih koji ga mogu dobiti besplatno je proširen. On svoje pacijente koji su kronični bolesnici trenutno cijepi s oba cjepiva paralelno, ističe.

- Imam sreću da još uvijek imam cjepiva protiv pneumokoka, pa pacijente još uvijek cijepim paralelno i tako ću raditi dok ga ne potrošim. Kad potrošim cjepivo, planiram naručiti nove zalihe i čim cjepivo stigne, sve kronične bolesnike koji nisu bili cijepljeni protiv pneumokoka zajedno s gripom, pozivat ću da se dođu cijepiti naknadno – kaže.

Dodaje kako je i u nedavnoj seriji on-line edukacija za obiteljske liječnike istaknuto da bi ove godine kronične bolesnike trebalo obuhvatiti i tim cjepivom, kako bi se povećala njihova zaštita u vrijeme kad prijete i gripa i Covid-19, pa vjeruje da će tako raditi i drugi njegovi kolege. 
 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 30.10.2020.

    Odlično.Još jedno cjepivo.Cijepimo se protiv gripe,protiv korone,protiv pnemokoka,protiv hpv virusa......Samo da farmaceuti mogu bolje živjeti,a mi biti pokusni kunići.Može li netko odgovoriti što bi bilo kada bismo poslušali savjete"stručnjaka" i cijepili se protiv svega ovoga?!Pucali bi od "zdravlja".

  • Ilija Čvorović 28.10.2020.

    Ja sam cijepio pneumokok kao srčani bolesnik. Cijepio sam prije nekoliko godina tetanus, jer sam se nezgodno ogrebao radeći u vrtu nešto. I kćer mi je cijepljena protiv pneumokoka, kao alergičar. I vidi vraga, još smo tu, još smo živi. Doduše, možda sad imamo nekakve čipove u sebi, spajamo se na hot spotove i slično... šifra: koji ti je password za wifi

Komentiraj...
Vidi sve komentare