Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Preporuka je dijabetičarima da se cijepe i protiv pneumokoka, kaže dr. Rahelić

Dr. Rahelić: Dijabetičarima sada savjetujemo cijepljenje i protiv pneumokoka, radi bolje zaštite

Ravnatelj Sveučilišne klinike za liječenje dijabetesa dr. Dario Rahelić ističe da se dijabetičario i drugi kronični bolesnici trebaju cijepiti i protiv pneumokoka, no ne nude svima liječnici i to cjepivo

VIDEO

- Svim našim pacijentima dijabetičarima, uz obavezno cijepljenje protiv gripe, u ovoj situaciji kad još nemamo cjepiva protiv Covid-19 i ne možemo se zaštititi od te bolesti, preporučujemo da se cijepe i protiv pneumokoka, te tako povećaju zaštitu od komplikacija koje se mogu nadovezati na gripu i Covid-19. - kaže dijabetolog, doc. dr. Dario Rahelić, ravnatelj Sveučilišne klinike 'Vuk Vrhovac'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte znakove dijabetesa

Pokretanje videa...

Dijabetes 01:12

Dodaje kako je pneumokok  bakterija koja se širi kapljičnim putem, vrlo je prisutna i lako ju je pokupiti, a upale sinusa, bronha ili pluća koje često izaziva teško se liječe, jer je otporna na antibiotike. Zato je za dijabetičare - kao i za druge kronične bolesnike - to cijepljenje važno,  jer pneumokok može izazvati invazivnu plućnu bolest koja je za njih često vrlo teška. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

To preporučuju i epidemiolozi, kaže  prim. dr.Miroslav Venus, predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske. 

- Nekada je ta preporuka prvenstveno vrijedila za bolesnike s opstruktivnom bolesti pluća, no u ovo vrijeme kad postoji mogućnost da se istodobno zarazimo virusom gripe i korona virusom, te da se na to nadoveže pneumokok, preporučuje se procijepiti i druge kronične bolesnike, kako bi se time prevenirale, odnosno barem ublažile moguće teže komplikacije – kaže.

Cjepivom protiv pneumokoka smanjuje se broj upala pluća
Cjepivom protiv pneumokoka smanjuje se broj upala pluća

No, informacije s terena pokazuju da je situacija različita od liječnika do liječnika: Razgovarali smo s dvoje dijabetičara kojima njihovi liječnici to cjepivo nisu niti ponudili, kao i s jednim kojemu je liječnik preporučio da se cijepi, ali nije bio siguran je li ono za dijabetičare besplatno. 

- Liječnici svake godine dobivaju Program, u kojem su sva preporučena i besplatna cjepiva,  a u njima je i cjepivo protiv pneumokoka za kronične bolesnike, odgovara Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema Pravilniku HZZO-a, postoje dvije vrste cjepiva i jedno je indicirano za djecu od dva mjeseca starosti nadalje, a drugo za djecu i starije osobe, za pacijente s funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, narušenim imunitetom, te osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom, alkoholizmom, ili s ugrađenim slušnim pomagalima te stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji.

Cijepljenje protiv koronavirusa - ilustracija

- Zadnjih godina za cijepljenje se upotrijebi između 5000 do 10.000 doza ovog cjepiva, kaže Kaić.  Dodaje kako nacionalne i zdravstvene organizacije naglašavaju da starije osobe i osobe s kroničnim bolestima imaju veći rizik za razvoj bakterijskih komplikacija, u smislu upale pluća i da je veći dio tih upala pluća uzrokovan pneumokokom, ali nema podataka o tome koji je udio tih osoba koji nakon gripe zaista razviju pneumokoknu infekciju. Tako ne možemo znati koliko je važno da se kronični bolesnici procijepe u ovom slučaju. 

'Hrvatskoj je potrebno obvezno cijepljenje protiv pneumokoka'
'Hrvatskoj je potrebno obvezno cijepljenje protiv pneumokoka'

- Zasad se čini da se kod COVID-19 pneumokokna upala pluća rjeđa nego kod gripe, no o tome još nemamo dovoljno informacija –  dodaje.

- Osim toga, veliki broj građana već je primio to cjepivo i ne treba ga primiti opet. Svi ostali trebaju se javiti svom izabranom liječniku i s njim dogovoriti trebaju li se cijepiti i kada – zaključuje sugovornik i dodaje da ne zna zašto ga obiteljski liječnici ne nude pacijentima. 

Cjepivo protiv pneumokoka: Sve što trebate znati o njemu
Cjepivo protiv pneumokoka: Sve što trebate znati o njemu

- Problem može biti u neinformiranosti liječnika, ili eventualno u tome da su potrošili naručeno cjepivo, a novo im još nije stiglo, pa ga trenutno nemaju, odgovara obiteljski liječnik dr. Hrvoje Tiljak, koji pojašnjava da je dio bolesnika ranije plaćao cjepivo, no s novim Pravilnikom krug onih koji ga mogu dobiti besplatno je proširen. On svoje pacijente koji su kronični bolesnici trenutno cijepi s oba cjepiva paralelno, ističe.

Medical exam

- Imam sreću da još uvijek imam cjepiva protiv pneumokoka, pa pacijente još uvijek cijepim paralelno i tako ću raditi dok ga ne potrošim. Kad potrošim cjepivo, planiram naručiti nove zalihe i čim cjepivo stigne, sve kronične bolesnike koji nisu bili cijepljeni protiv pneumokoka zajedno s gripom, pozivat ću da se dođu cijepiti naknadno – kaže.

Dodaje kako je i u nedavnoj seriji on-line edukacija za obiteljske liječnike istaknuto da bi ove godine kronične bolesnike trebalo obuhvatiti i tim cjepivom, kako bi se povećala njihova zaštita u vrijeme kad prijete i gripa i Covid-19, pa vjeruje da će tako raditi i drugi njegovi kolege. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru