To je to što me zanima!

Drago Plečko: Mit o pijenju 2 litre vode ne drži vodu

Studije se slažu da se voda u dovoljnim količinama unosi kroz sokove, juhe, mlijeko i kavu, a pijenje previše vode može biti opasno
Vidi originalni članak

Savjet da svaki dan trebamo piti 6 do 8 čaša vode, na žalost, nema uporište u znanosti. Prvi se put u stručnoj literaturi ideja da je zdravo piti 2,5 litre vode na dan javlja 1945. Točnije, da treba piti mililitar vode za svaku kaloriju pojedene hrane. Naglašava se da vodu dobivamo iz voća i povrća, juha, itd. Ideju o 6 do 8 čaša vode na dan popularizirao je nutricionist Frederic Stare, koji je bez znanstvene reference pisao da treba piti 6 do 8 čaša vode, što uključuje i kavu, čaj, sokove pa i pivo. No Heinz Valtin u American Journal of Physiology upozorava na manjak znanstvenih dokaza. Studije se slažu da se voda u dovoljnim količinama unosi kroz sokove, juhe, mlijeko i kavu. Ali upozorava na opasnost pijenja previše vode, što može izazvati “intoksikaciju vodom, hiponatremiju pa čak i smrt.”

Idi na 24sata

Komentari 55

  • bijela latica 29.02.2008.

    A.. pa ne moraš mi ništa pričati.. znam da se može svašta zaključiti o ljudima sa druge strane... Ne brini..o tebi sam uvijek mislila samo najljepše.. Nego, Gnomea i buzdovana sam otprilike skužila (struku..) a ti si mi uvijek bio misterij... Nisam te zamišljala kao znanstvenika iako sam smatrala da si jako pametan... Nadam se da nas admin neće sad obrisati jer ne vole da ovako međusobno pričamo... potjerali su nas na msn... Nije važno... Eto, nije ni ovo moja struka ali puno čitam o svemu i svačemu pa sam dosta stvari i naučila... pa i o medicini nešto... Naravno, nikada neću znati koliko i buzdovan...

  • vemi 29.02.2008.

    Latice, a kakvog si me zamišljala??:-) Vjeruj mi da se iz komentara na portalu mogu stvoriti skroz iskrivljene slike o ljudima s druge strane ekrana. Zato je prije zaključaka o nekome sve dobro razložiti. Moj odgovor na tvoje pitanje je - škola, životno iskustvo i promišljanje o problemima! Ništa specijalno!

  • bijela latica 28.02.2008.

    Vemi, sve ja to znam i ne brinem se ja zbog sebe... već upravo ovo što kažeš...ljudi koji o toj temi ne znaju ništa i vrlo lako im je prihvatiti činjenicu da ne trebaju piti puno vode jer im je tako i najlakše... a takvih je ipak najviše... i svojim očima sam se uvjerila u to.. Inače ja znam tko je Komentator jer sam se prvi put i ulogirala kada se on valjda isto prvi put ulogirao i predstavio.. i stala sam u njegovu obranu.. I uvijek ću samo dok ne bude ovakvih nepotpunih i opasnih članaka... A, vemi, kako to da se ti tako dobro razumiješ u to... Vidjela sam već da se si pričao nekim znanstvanim rječnikom tamo na hamburgerima... i baš sam se iznenadila.. nisam te takvog zamišljala..

Komentiraj...
Vidi sve komentare