To je to što me zanima!

Đuro je ostavio posao, vratio se na selo i proizvodi vrhunski džin

Đuro Krivokuća iz mjesta Utinja Vrelo spojio je mediteranske i kontinentalne okuse. Đuro se drži London Dry metode spravljanja džina, koja je njemu najdraža, ali i najzahtjevnija
Vidi originalni članak

Veliki sam ljubitelj džina i teško sam na tržištu mogao pronaći onaj koji meni odgovara pa sam odlučio proizvesti džin koji će meni biti odličan, a time i drugima. Nakon mnogo rada, pokušaja i pogrešaka te 15 serija kuhanja, lani sam došao do savršenog proizvoda "K London Dry Gin", s kojim sam u posljednjih mjesec i pol osvojio tri prestižne nagrade. Dvije zlatne medalje osvojio sam na Balkan Spirits Competition u Tuzli i na festivalu GinIstra u Rovinju, a meni najdraža i najznačajnija je šampionska medalja u kategoriji džinova na ovogodišnjem Crospiritu u Zagrebu, ponosno govori Đuro Krivokuća (37), koji je ostavio dugogodišnji posao u ugostiteljstvu i život u Dubrovniku te se prije četiri godine vratio na svoju djedovinu u naselje Utinja Vrelo kraj Vojnića, koje broji tek šest stanovnika, kako bi ostvario svoj san, otvorio destileriju i proizveo svoj džin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Destileriju je uredio sam svojim rukama u staroj ljetnoj kuhinji. Puno je uložio u opremu, educirao se i završio program za proizvođača jakih alkoholnih pića u školi za odrasle u Velikoj Gorici. Lani se prijavio na mjeru za samozapošljavanje koja mu je odobrena u iznosu od 120.000 kuna. To mu je bio dobar start te je osnovao poduzeće i krenuo u proizvodnju.

- Dvije godine sam intenzivno radio na recepturi, metodom pokušaja i promašaja, dok sam došao do traženog okusa. Ne postoje dva ista džina, razliku čine omjeri i vrste začina koji se koriste. Pošto sam jako dugo radio u Dubrovniku, htio sam spojiti kontinent s Mediteranom pa sam stavio ružmarin, bosiljak i mentu, koji daju specifičnost tom džinu, dok je naziv inspiriran karlovačkim područjem jer sam htio da bude prepoznatljiv po cijeloj regiji. Svi sastojci koji se koriste u džinu su prirodni i s domaćeg tržišta. Glavna namirnica, samonikla borovica, iz okolice je Slunja, agrumi su s dubrovačkog područja, gorka naranča dolazi iz Dubrovnika, limun dolazi iz Metkovića, ružmarin je iz Opatije, a sami uzgajamo bosiljak i mentu. Jedino kardamom kupujemo - govori Đuro dodajući kako je nakon osvajanja nagrada zatrpan narudžbama.

OSVOJILI NAGRADU ZA NAJBOLJI DŽIN Destilerija u Vrgorcu: 'Tajna našeg džina je u izvorskoj vodi'

Zasad se njegov džin nalazi u ponudi 70-ak ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske, a može se kupiti u Fisherija trgovinama, u trgovini Rhapsody u Karlovcu, na kućnom pragu, a uskoro otvara i online shop. Đuro se drži London Dry metode spravljanja džina, koja je njemu najdraža, ali i najzahtjevnija.

Začinsko bilje macerira u čistom alkoholu 48 sati, a nakon kuhanja u kotlu dobiveni gin odlazi u inox bačve na dvotjedno odležavanje nakon čega slijedi filtriranje i punjenje u boce. Uskoro na tržište lansira dva nova proizvoda - Purple Magic Gin s matičnim sokom od borovnice i Gold Magic s listićima jestivog zlata. Zasad sve radi sam.

KASNOLJETNA POSLASTICA Iskoristite sezonu: Pjenušavi džin od fine kruške s vanilijom

- Proizvodnja džina mi je postala stil života. To je sad postala ljubav, a ne posao. - zaključuje Đuro.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Pobotchnick Leeyoobo 01.02.2024.

    Koji Đuro?

  • melin51 01.02.2024.

    Sve što je porok ili na granici poroka ima svoje poklonike. Pogotovo kad se to prikaže kao zdravo domaće.

  • 01.02.2024.

    "Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga" Matej 22,37-40

Komentiraj...
Vidi sve komentare