To je to što me zanima!

Dame se zgražaju: 'Ta na Savi su ženske praktički sasvim gole'

Otkrivamo kako su prije sto godina zagrebačke novine i magazini pisali o savskim kupalištima i kostimima nad kojima su se mnogi zgražali! Donosimo dijelove iz onodobnih tekstova i autentične fotografije!
Vidi originalni članak

Nije čudo da se na prepunom savskom kupalištu ovih dana Fcinschmeckeri iliti sladokusci, upravo gurmani, nasladjuju, gledajući taj mladi ženski svijet, te zlatne ribice, Nimfice i Sirene vode srebropjene, a u sebi uzdišu: Ah. ah i ah!, pa odlaze na čašu pive, da zatome želje žive! Zato se one se starije dame, dobro kostimirane, zgražaju nad današnjim ženskim kupaćim kostimima. Ta, danas su ženske gotovo gole, a kad smo mi bile u njihovoj dobi, imale smo čitave oprave za kupanje, pače i čarape na nogama, samo, da nitko ne vidi ni zericu golog tijela. Uh, kako svijet postade pokvaren!

Najveći je »kunst uloviti kabinu. Mnogi i mnogi, sjedeći pred »bezecovanom kabinom sav se izobliči od očajavanja i da nema u restauraciji dobrih lijekova u obliku špricera i pive, jadnik bi poludio i onako odjeven skočio u valove Save, da ga proguta “ som! “ Uz stolove u restauraciji Gradskog kupališta uvriježilo se za razonodu i kartanje. Partija »bridgea, pa opet u vodu, a onda nastavak slijedi. Za Franceka Gospodarića, jubilarca, spasitelja poluživih i polumrtvih iz valova Save, sabiru časne gospodje i ljubezno traže: »samo 100 D za Franceka! Ima ih što pred tim damama, skaču u vodu “ naglavce... Ali zato je u »Africi pravi zemaljski raj i grmlje krije danomice same Adame i Eve, dok pred grmom straži stražu Amor, dječak Ijubezni i strogi. A ako se na koncu konca štogodi i dogodi, odvažni Francek je tu i spasava, što se još spasiti dade.

Tri su partije gradskog kupališta velikih dimenzija. Najstarije je Gospodarićevo kupalište, ono je zadržalo svoje staro lice, dok je gradsko uredjeno najmodernije. Ono ima i veliku restauraciju koja je prava blagodat za kupače, da se okrijepe jelom i pilom. Na savi ima i »prater s njihalkom, vrtuljkom i drugim razonodama za malo i veliko, štand nalik na ciganski šator, služi kao restauracija za slobodne kupače. I radnim danom ih mnogo imade koji na kupalištu ručaju, nu broj tih izabranih nije velik, jer napokon zagrebački svijet mora da radi i tek izmedju podnevnog i popodnevnog rada, odnosno poslije rada priušti si sat dva odmora na Savi.

I podsusedsko kupalište je omiljeno

Zagrepčanima je omiljeno i ugodno bilo i kupalište g. Vlašića ml u Podsusedu. Ima i do 100 kabina, restauraciju, pjeskovit žal za sunčanje, a veza je sa Zagrebom izvrsna. Podsused je od davnine nabolje izletište Zagrebčana. Uostalom, dvije željeznice vode onamo, državna i samoborska.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare