To je to što me zanima!

Elektroničke cigarete oštećuju pluća odmah, otkrila je studija

Popularne e-cigarete prilikom korištenja uzrokuju otpor zraka u plućima i smanjuju dotok kisika u krvožilni sustav što može izazvati ozbiljna oštećenja dišnih organa
Vidi originalni članak

Iako bi trebale biti zdravija alternativa cigaretama, elektroničke cigarete mogu ozbiljno oštetiti dišni sustav, otkrila je studija Sveučilišta Atena. E-cigarete uzrokuju otpor zraka u plućima što znači da krvožilni sustav dobiva manje kisika nego inače pa se dišni organi mogu lako oštetiti, piše Daily Mail. Taj otpor traje i do 10 minuta i izaziva trenutna oštećenja na plućima, potvrdila je studija. 

- Iako su potrebna daljnja istraživanja, rezultati studije potvrdili su da e-cigarete prouzročuju odmah vidljiva oštećenja na plućima nakon korištenja istih - objasnila je profesorica Christina Gratziou, predsjednica Europskog odbora za kontrolu duhanskih proizvoda.  

Nema dokaza da su elektroničke cigarete sigurnije od običnih, unatoč tome što marketinške tvrtke govore. A najnovija istraživanja potvrdila su da su e-cigarete potencijalno opasne za zdravlje, dodala je. 

E-cigarete koja isparavaju nikotinsku tekućinu, a ne sadrže duhan, velik broj ljudi koristi kako bi se riješili ovisnosti, no stručnjaci tvrde da neke marke elektroničkih cigareta sadrže visoke doze nikotina, koji se povezuje s rakom. 

Idi na 24sata

Komentari 96

  • glinac 04.12.2015.

    e cigareta ozbiljno šteti duhanskoj industriji. ja sam prestao pušiti zahvaljujući e cigareti. za 2 mjeseca uštede (pušio 3 kutije lucky strike dnevno) sam si kupio novi tv. počeo sam mutiti i svoje tekućine, tako da za 100 kuna uloženo u sav materijal, ja sam miran skoro 6 mjeseci

  • GoranLesic 15.09.2012.

    Kao prvo nikotin u običnim cigaretama ti ne stvara rak nego sama radioaktivnost tvari koje su dodavane u cigarama...Znači rak na plučima se dobiva isključivo zbog radioaktivnosti cigareta i točka!

  • Cruella0104 07.09.2012.

    ma najbolja je "kratka domaća"

Komentiraj...
Vidi sve komentare