To je to što me zanima!

Europa ulazi u protokol zabrane prodaje ruskih dijamanata

Već neko vrijeme najavljene su i ove sankcije, a odluka stupa na snagu tijekom ove godine te se odvija u tri etape. Referiraju se ne samo na prodaju, već i obradu
Vidi originalni članak

Europa uvodi zabranu prodaje i korištenja dijamanata uvezenih iz Rusije, a razlog je, naravno, rat s Ukrajinom. Od ovog tjedna najveći svjetski proizvođač dijamanata Alrosa uvršten je na popis sankcija EU-a. Rezultat je to plana skupine zemalja G7 te odluku podržavaju zemlje poput Francuske, Njemačke, Italije, UK-a, Kanade, Japana i Sjedinjenih Država. S odlukom se jedino ne slaže Belgija, koja je ujedno centralno trgovačko središte za dijamante.

Odluka se odnosi na tri ograničenja koja stupaju na snagu tijekom ove godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prvo, implementirano početkom siječnja, blokira se uvoz neindustrijski proizvedenih ruskih dijamanata u Europi i zemljama G7.

Drugo, u ožujku stupa na snagu zabrana ulaska ruskih dijamanata obrađenih u zemlje trećeg svijeta, dok će u rujnu stupiti na snagu zakon prema kojem će sve države koje prodaju dijamante morati dokumentirati svoje proizvode. U Europi će čak i satovi ukrašeni dijamantima morati imati potvrde o podrijetlu. 

PRIČA O MODNOM DIVU Hermèsovu Birkinicu skicirala je majka koja je tražila veću torbu

Svaki kamen podrijetlom iz Rusije bit će zabranjen za prodaju u svim zemljama sudionicama, čak i ako je dijamant obrađen na drugom kontinentu.

Obzirom da obrada dijamanta uključuje brojne korake, kako za brušenje tako i za pročišćavanje, sljedivost postaje složenije pitanje od bilo koje druge dragocjene robe. Ubuduće porijeklo i svaki korak obrade bit će transparentan za svaki dijamant.

Plan svih tih zabrana trenutno je u finalnoj fazi.

Svjetski dijamantni centar u Antwerpenu, Indijsko vijeće za izvoz dragulja i nakita te Američki gemološki institut dio su plana, a učinkovito rješenje očekuje se do ožujka.

No, neki su već poduzeli ove korake, znajući da će do toga doći.

Tiffany, u vlasništvu LVMH-a, i Richemont izjavili su da su da su već prestali kupovati kamenje iz Rusije, dok je kompanija Dimexon implementirala uslugu praćenja za kupce, povezujući svaki dijamant s njegovim mjestom porijekla.

Taj bi problem, ističu stručnjaci, mogao ne samo potkopati prodaju dijamanata nego i potaknuti industriju, koja će uskoro ostati bez trećine svjetskih zaliha dragog kamenja, da traži upitna rješenja u slučaju iscrpljenih zaliha, piše nss.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare