Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Europa ulazi u protokol zabrane prodaje ruskih dijamanata

Europa ulazi u protokol zabrane prodaje ruskih dijamanata

Već neko vrijeme najavljene su i ove sankcije, a odluka stupa na snagu tijekom ove godine te se odvija u tri etape. Referiraju se ne samo na prodaju, već i obradu

VIDEO

Europa uvodi zabranu prodaje i korištenja dijamanata uvezenih iz Rusije, a razlog je, naravno, rat s Ukrajinom. Od ovog tjedna najveći svjetski proizvođač dijamanata Alrosa uvršten je na popis sankcija EU-a. Rezultat je to plana skupine zemalja G7 te odluku podržavaju zemlje poput Francuske, Njemačke, Italije, UK-a, Kanade, Japana i Sjedinjenih Država. S odlukom se jedino ne slaže Belgija, koja je ujedno centralno trgovačko središte za dijamante.

A perfect 100+ carat diamond that Sotheby's will be auctioning off in Hong Kong in October is pictured

Odluka se odnosi na tri ograničenja koja stupaju na snagu tijekom ove godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

U spektakularnoj pljački ukrali vrijedne dijamante u Dresdenu. Osudili petorku iz klana Remmo 13:04

Prvo, implementirano početkom siječnja, blokira se uvoz neindustrijski proizvedenih ruskih dijamanata u Europi i zemljama G7.

Drugo, u ožujku stupa na snagu zabrana ulaska ruskih dijamanata obrađenih u zemlje trećeg svijeta, dok će u rujnu stupiti na snagu zakon prema kojem će sve države koje prodaju dijamante morati dokumentirati svoje proizvode. U Europi će čak i satovi ukrašeni dijamantima morati imati potvrde o podrijetlu. 

Hermèsovu Birkinicu skicirala je majka koja je tražila veću torbu
Hermèsovu Birkinicu skicirala je majka koja je tražila veću torbu

Svaki kamen podrijetlom iz Rusije bit će zabranjen za prodaju u svim zemljama sudionicama, čak i ako je dijamant obrađen na drugom kontinentu.

Obzirom da obrada dijamanta uključuje brojne korake, kako za brušenje tako i za pročišćavanje, sljedivost postaje složenije pitanje od bilo koje druge dragocjene robe. Ubuduće porijeklo i svaki korak obrade bit će transparentan za svaki dijamant.

Plan svih tih zabrana trenutno je u finalnoj fazi.

Svjetski dijamantni centar u Antwerpenu, Indijsko vijeće za izvoz dragulja i nakita te Američki gemološki institut dio su plana, a učinkovito rješenje očekuje se do ožujka.

No, neki su već poduzeli ove korake, znajući da će do toga doći.

Tiffany, u vlasništvu LVMH-a, i Richemont izjavili su da su da su već prestali kupovati kamenje iz Rusije, dok je kompanija Dimexon implementirala uslugu praćenja za kupce, povezujući svaki dijamant s njegovim mjestom porijekla.

Taj bi problem, ističu stručnjaci, mogao ne samo potkopati prodaju dijamanata nego i potaknuti industriju, koja će uskoro ostati bez trećine svjetskih zaliha dragog kamenja, da traži upitna rješenja u slučaju iscrpljenih zaliha, piše nss.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...