To je to što me zanima!

Evo kako možete prepoznati razliku između alergije i korone

Počinje sezona alergija i kako biste bili sigurni da vas muči pelud, a ne korona virus, budite svjesni razlike u simptomima kako ne bi bez razloga odlazili liječniku
Vidi originalni članak

Priroda se počela buditi, a to je loša vijest za one sa sezonskom alergijom jer ih očekuju kašalj, začepljen nos, svrab u očima... Ove se godine, međutim, sezona alergija poklapa s epidemijom korona virusa, a problem je u tome što alergije i COVID-19 imaju slične simptome. Ipak, postoji nekoliko razlika koje će vam pomoći da znate muči li vas alergija ili ste se zarazili koronom, piše Mic.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Reynold A. Panettieri Jr., profesor medicine na Medicinskom fakultetu Rutgers Robert Wood Johnson, kaže da su najčešći simptomi sezonskih alergija svrbež u očima, curenje iz nosa, natečeni sinusi, kihanje i kašalj. Ako imate astmu, primjerice, možda ćete osjetiti pogoršanje simptoma astme. Akutni simptomi traju oko tri do četiri dana iako blaži simptomi, poput šmrkavog nosa, mogu trajati mjesec ili dva. Simptomi također mogu nestati nakon kiše, jer ona očisti okoliš od peluda.

VIDEO: ISPOVIJEST AMERIKANKE Zaradila koronu na tulumu: 'Ni kućne zabave nisu bezopasne'

Za razliku od alergija koje su najčešće na jesen i proljeće, virusi su najopasniji zimi, a hoće li isto tako biti i u slučaju korone, tek treba vidjeti. Simptomi virusa COVID-19 uključuju kašalj, kratkoću daha i vrućicu. 

- Ne dobivate temperaturu od alergija - podsjeća Panettieri.

KORISNI SAVJETI Rad od kuće nije plaćeni odmor, evo kako to izgleda u praksi

COVID-19 može dovesti i do upale pluća, što može prouzročiti piskanje i iskašljavanje zelenog ili žutog sekreta. Njegovi simptomi također traju duže nego oni od alergija, oko dva do tri tjedna i za razliku od alergija koje odmah buknu pa se lagano smiruju, kod korone simptomi su na početku blagi i onda se pogoršavaju. 

- Budući da smo još u sezoni gripe, treba napomenuti da i gripa može izgledati poput virusa COVID-19. Kašalj, kratkoća daha i vrućica mogu se pojaviti kod obje bolesti - kaže Panettieri.

KUPUJTE PAMETNO, NE PANIČNO Košarica za koronu: Što treba imati doma i kako se pripremiti

- Važno je shvatiti da se temperatura ne pojavljuje s alergijom. Ako imate vrućicu praćenu kašljem i nedostatkom daha, čak i ako niste sigurni što uzrokuje vaše simptome, izolirajte se, ostanite hidrirani i obavijestite svog liječnika. Prije odlaska u bolnicu, prethodno ih nazovite, umjesto da samo odete tamo, što može izložiti ljude infekciji - zaključio je Panettieri.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • x00x 16.03.2020.

    ako prezivis alergija ako ne korona.. simple

  • Science of the Lambs 16.03.2020.

    A šta ako sam alergičan na koronu?

  • Filomena*** 16.03.2020.

    teško je i gripu prepoznati od alergije... znam, bar kod mene da nemam temperature kod alergija, ima blago curenje nosa i povremeni kašalj ako me nadraži jaki miris parfema ili smrad . kada sam davno imala gripu, bila je temperatura oko 40, malaksavost, samo mi se spavalo, za kašalj se više ne sjećam. ni na kraj pameti mi nije bilo da izađem vani

Komentiraj...
Vidi sve komentare