To je to što me zanima!

Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako redovito jedete špinat

Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara
Vidi originalni članak

Ovo lisnato zeleno povrće dostupno je tijekom cijele godine, a može se pripremati na više načina. Može se koristiti u salati, kao predjelo, kao glavno jelo, kao prilog za večeru, a u zadnje vrijeme fitness treneri ga vole koristiti i u smoothiejima. 

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Špinat je također bogat hranjivim sastojcima koji su dobri za vaše zdravlje, a posebno za srce i oči. Vole ga jesti vegani, vegetarijanci i oni koji paze na prehranu jer ima jako malo kalorija, a sadrži i ponešto proteina. 

Evo što će se dogoditi vašem tijelu ako redovito jedete špinat:

1. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Općenito, lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja izvrsna je hrana za zdravlje srca. Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara. Studija iz 2017. otkrila je da lutein, antioksidans kojeg špinat sadrži, također može pomoći u smanjenju upala kod ljudi s bolestima koronarnih arterija.

Daljnja studija otkrila je da je smoothie najbolji način da tijelo apsorbira lutein, koji se nalazi u špinatu. Nasjeckajte špinat i pomiješajte ga s punomasnim mlijekom ili jogurtom i stavite u blender. Ispostavilo se da se antioksidans u borbi protiv upale najbolje apsorbira kada se konzumira s mastima.

PRAVILNO SKLADIŠTENJE Najbolji način za čuvati špinat da bi sačuvali okus te nutrijente

2. Štiti zdravlje očiju

Lutein također smanjuje rizik od dobne makularne degeneracije (AMD), koja je vodeći uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina. Trenutno nema lijeka ili liječenja za AMD, pa poduzimanje barem nekih mjera ranije u životu moglo bi vam pomoći u sprečavanju njegovog nastanka. 

Špinat, kelj i kupus puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte. 

MOĆNA BILJKA Špinat nije samo odličan kao hrana, nego i kao izvor energije

3. Upravljanje krvnim tlakom

To je uglavnom zbog toga što u špinatu postoje prirodni nitrati (nalaze se i u repi i rikoli) koji mogu otvoriti vaše krvne žile i poboljšati protok krvi. To smanjuje određeni pritisak srca i omogućuje pad razine krvnog tlaka.

Špinat ima čak tri sastojka koji se bore protiv visokog krvnog tlaka - kalij, folat i magnezij.

Minerali koje sadrži špinat, posebno magnezij i kalij, zaustavljaju enzime koji povećavaju krvni pritisak, tako da je špinat idealan za osobe sa visokim krvnim pritiskom. Špinat je takoreći prva pomoć kod hipertenzije.

Jedno istraživanje iz 2016. otkrilo je da je, nakon što su zdrave odrasle osobe popile napitak od špinata, sok od cikle ili piće na bazi rikole, razina krvnog tlaka značajno pala u roku od samo nekoliko sati.

4. Dobar je za kognitivne sposobnosti

Još jedna pogodnost jedenja lisnatog zelenog povrća je da vam može pomoći u zaštiti vašeg mozga. Na primjer, jedno istraživanje koje je pratilo gotovo 1000 starijih odraslih osoba otprilike pet godina, pokazalo je da su oni koji su konzumirali veću količinu lisnatog zelenog povrća poput špinata zabilježili smanjenje rizika od kognitivnog pada.

5. Utječe na blistavost kože

Špinat je bogat vitaminima, mineralima i antioksidantima, od kojih mnogi mogu pomoći vašoj koži da postane glatka i blistava. Od svih njih, vitamin A ključno pridonosi blistavoj koži, a jedna šalica špinata sadrži oko 63% dnevne vrijednosti. Istraživanja su pokazala da vitamin A igra ulogu u regulaciji stvaranja stanica kože, kao i stvaranju sluznice koja je štiti od infekcija, piše Msn.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • sexy_trubadur 16.03.2021.

    postat ces popaj

  • nap 15.03.2021.

    špinat volim najbolji

  • vuco_1 15.03.2021.

    Ovakve članke treba zabraniti. Jedi špinat tu i tamo, umjereno kao u sve drugo. Puno špinata potiče stvaranje kamenca u bubrezima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare