To je to što me zanima!

Evo zašto je povratak vježbanju tako težak nakon veće pauze

Razdoblje nevježbanja može deaktivirati vitalni protein u tijelu, Piezo1, koji djeluje na senzor protoka krvi. Održavanje ovog proteina aktivnim presudno je za tjelesnu izvedbu i zdravlje
Vidi originalni članak

Novo istraživanje Sveučilišta u Leedsu pronašlo je odgovor na pitanje zašto su utezi teži ili trčanje izazovnije nakon povratka vježbanju. Radi se o proteinu Piezo1.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Studija je otkrila da razdoblje nevježbanja može deaktivirati taj vitalni protein u tijelu, koji djeluje na senzor protoka krvi. Deaktivacija smanjuje gustoću kapilara koje nose krv u mišiće, što dovodi do ograničenog protoka krvi i otežava vježbanje.

Ovi testovi se provedeni na miševima, ali isti se vitalni protein nalazi i kod ljudi, što znači da bi isti rezultati mogli biti primjenjivi.

TOP LISTA HRANE, KALORIJA I VJEŽBI Znate li koliko treba vježbati da se istope kalorije jedne krafne, kruha i paštete ili špageta?

U eksperimentu, znanstvenici su uspoređivali dvije skupine miševa – kontrolnu skupinu i skupinu čija je razina ovog proteina bila neaktivna 10 tjedana.

Skupina s ograničenim protokom krvi pokazala je 'vidljivo smanjenje razine aktivnosti'. Iako su dvije skupine vježbale isto vrijeme i pokazivale isti interes za aktivnosti, skupina sa smanjenom razinom senzora protoka krvi imala je lošije rezultate.

Deaktivacija proteina dovela je do ograničenog protoka krvi i smanjene sposobnosti za to.

ISPLATI SE POTRČATI 10 minuta trčanja pospješuje rad mozga i podiže raspoloženje

- Naša studija naglašava ključnu vezu između tjelesne aktivnosti i tjelesne izvedbe s vitalnim proteinom Piezo1. Održavanje ovog proteina aktivnim presudno je za tjelesnu izvedbu i zdravlje - rekla je autorica istraživanja Fiona Bartoli za Metro.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 09.03.2022.

    Istina .svaki početak je težak .

Komentiraj...
Vidi sve komentare