Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

5 namirnica bogatih proteinima koje pomažu pri mršavljenju

5 namirnica bogatih proteinima koje pomažu pri mršavljenju

Proteini su veoma važni u prehrani, štoviše, jedna su od osnovnih skupina namirnica koje trebamo jesti. Jaja, meso, plodovi mora, soja i crni grah odlične su namirnice ako želite održavati kilažu

VIDEO

Hrana bogata proteinima pomaže očuvanju zdravlja i normalnoj izgradnji tkiva, a posebno mišića. Proteini su velike biomolekule građene od aminokiselina koje sudjeluju u osnovnim životnim procesima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zaboravljene namirnice 01:45

Međutim, važno je napomenuti da iako proteinska hrana može imati višestruke zdravstvene koristi, uvijek je sigurno imati uravnoteženu prehranu koja uključuje puno vitamina i hranjivih sastojaka koji su neophodni za vaše tijelo. 

Proteini su veoma važni u prehrani, štoviše, jedna su od osnovnih skupina namirnica koje trebamo jesti. Za ljudsku upotrebu u prehrani su najčešće životinjskog ili biljnog porijekla. Za upotrebu u medicini se koriste i proteini dobiveni pomoću mikroorganizama. 

Ovih pet namirnica bogatih proteinima morate uključiti u prehranu kako biste duže bili siti i smršavjeli:

1. Jaja

Jaja su među najnutritivnijim namirnicama na svijetu, stoga ne iznenađuje što su zaista jedan od najboljih izvora prirodnih proteina. Osim toga, puna su vitamina, minerala, zdravih masnoća i antioksidansa. Obogatit će vaše tijelo vitaminima A, E, B5, B12, kao i željezom, jodom i fosforom. Mogu se jesti u raznim oblicima za doručak. Izvrsni su za mršavljenje, a također troše kalorije i pojačavaju metabolizam.

Proteine možete pronaći u cijelim jajima, ali uglavnom su bjelanjci u osnovi čisti proteini. Jedno veće jaje (oko 50 g) sadrži do 6 g proteina. Jedini je nedostatak jaja taj što nisu prikladna za ljude s alergijom na jaja ili vegane.

2. Grah

Crni grah, mala je, sjajna verzija običnog graha koja je posebno popularna u kuhinji Latinske Amerike. Crni je grah već pronašao svoje mjesto u Europi i sve se više koristi za pripremu salata ili tjestenine. Osim što je dobar izvor vlakana, crni grah sadrži i visok udio proteina. Ima do 20 g proteina i 8,7 g vlakana na 100 g. Obiluje i fitokemijskim spojevima koji se ponašaju kao antioksidansi. Može se kuhati na razne načine. Također je izvrstan izvor biljnih proteina.

3. Plodovi mora

Pastrva, tuna, losos, škampi i rakovi bogati su proteinima i kalijem. Masna riba poput lososa pruža omega-3 masne kiseline koje imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti i hranjive su.

Losos je riba s visokim udjelom zdravih masnoća što znači da je pun zdravih omega-3 masnih kiselina. Također je izvrstan izvor proteina, što u kombinaciji s masnoćama, uzrokuje veći osjećaj sitosti. 

Škampe su isto izvrstan izvor zdravih masnoća, vitamina, minerala i posebne su zbog svojeg izuzetnog okusa. Možete ih koristiti za pripremu ukusne tjestenine, salata i namaza. Međutim, njihov je jedini nedostatak niska dostupnost i visoka cijena.

Tuna, poput gotovo svih vrsta ribe, ima nizak udio masnoća i kalorija, no bogat je izvor proteina. Također je jedna od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina koje jačaju zdravlje srca i mozga.

4. Meso

Meso je izvrstan izvor proteina. Možete jesti meso poput govedine, svinjetine, piletine i puretine. Izvrsni su za izgradnju mišića, jačanje imuniteta i energije u vašem tijelu. Također pomažu u sagorijevanju kalorija i čine vas sitima.

Govedina nudi zaista veliku količinu proteina po porciji. Međutim, postoji razlika u tome za kojom vrstom govedine posežete. Čista govedina ima viši udio proteina od komada govedine s višim udjelom masnoće. Osim toga, sadrži i biološki dostupno željezo te vitamin B12.

Pileća su prsa jedna od najpopularnijih životinjskih namirnica za nadomjestak proteina. Preporučuje ih se jesti bez kožice jer sadrže manje kalorija. 100 g pilećih prsa može se pohvaliti s do 31 gramom proteina.

5. Soja

Soja je još jedan protein na bazi biljke koji se može jesti u raznim oblicima. Savršena je za vegetarijance koji traže proteinsku hranu koju bi jeli. Soja potiče mršavljenje i ima nekoliko zdravstvenih blagodati, piše Pink Villa.

Proteini se, zajedno s ugljikohidratima i masnoćama, klasificiraju kao makronutrijenti i važan su dio svake stanice u tijelu. Primarna je uloga stvaranje i obnova oštećenih tkiva, ali i proizvodnja enzima, hormona i ostalih kemikalija u tijelu. Stoga je zaista važno obnavljati ih nakon bilo kakvog fizičkog opterećenja kada se zalihe proteina u tijelu smanje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje