To je to što me zanima!

Filmski klasici prikazani u samo nekoliko slika i riječi

Filmski klasici ne osiguravaju jedino dobru cjelovečernju zabavu, nego gledatelje tjeraju na razmišljanje oko nastalog kreativnog procesa.
Vidi originalni članak

Blefirate li u razgovoru da ste gledali film koji niste može zvučati kao varanje, no blef je opravdan ako vas “filmski kritičar” u društvu podbode rečenicom: “Čekaj malo, ako ne znaš tko glumi u 'Casablanci’, vjerojatno ne znaš ni gdje je Casablanca”. Dobro je imati na umu da filmski klasici ne osiguravaju samo dobru cjelovečernju zabavu, nego gledatelje tjeraju na razmišljanje i proučavanje poruka filma, a to je bitnije od pukih činjenica o njemu. Zbog pomanjkanja filmskog znanja nije ugodno osjećati se poput neznalice, stoga je katkad dobro posegnuti za filmskim šalabahterom.

Taksist (1976)
Ukratko:  Mračno i atmosferično remek djelo o otuđenju i samoći, realizirano vrhunskim tandemom Robert De Niro-Martin Scorsese.
Radnja:  Osamljeni vijetnamski veteran (De Niro) radi kao noćni taksist u gradu punom dekadencije i 'prljavštine’
Zanimljivosti: Scenarist Paul Schrader navršivši 30 godina, ostavljen od žene, djevojke i bez posla također je sumanuto tumarao ulicama, a riječi su same navirale.

Casablanca (1942)
Ukratko: Dok vrijeme prolazi,  romantična drama Michaela Curtiza po mnogima je još uvijek najveći klasik hollywoodske  kinematografije. Radnja: Tijekom drugog svjetskog rata, u vichyjevskom dijelu Maroka, cinični emigrant i voditelj restorana (Bogart), ponovno se susreće s bivšom ljubavi (Ingrid Bergman) što dovodi do nesagledivih posljedica
Zanimljivo:  Nezaboravni light motiv Casablance je pjesma Hermana Hupfelda “As time goes by” koju ljubitelji Franka Sinatre i dan danas rado pjevuše.

12 gnjevnih ljudi (1957)
Ukratko:  Genij Sidneyja Lumeta pokazao je da je za ostvarenje klasika dovoljna samo jedna prostorija, jedna kamera i 12 odličnih glumaca.
Radnja:  Jednostavna i napeta kriminalistička drama prikazuje člana porote (H. Fonda) koji uvjerava ostalih 11 članova kako moraju osloboditi osumnjičenog dječaka na temelju opravdane sumnje.
Zanimljivosti: Cijeli film sniman je u porotničkoj sobi veličine 2x7 metara

Iskupljenje u Shawshanku  (1994)
Ukratko: Shawshank je potresan i emotivan film  koji poruku nade daje putem vrhunske glume, režije i scenarija. 
Radnja:  Dvojica zatvorskih prijatelja (Morgan Freeman i Tim Robins) tijekom godina zajedničkog zatočeništva smisao pronalaze u prijateljstvu, iskupljenju, nadi i vjeri prema boljoj budućnosti. 
Zanimljivosti: Film je nastao kao adaptacija romana Stephena Kinga “Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku”.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare