To je to što me zanima!

Fotografije upozorenja na kutiji cigareta učinkovitije od natpisa

Natpise zdravstvenih upozorenja na kutijama cigareta upamtilo je tek 50 posto pušača, dok je dramatične fotografije upamtilo njih 33 posto više, otkriva studija
Vidi originalni članak

Gotovo 83 posto pušača upamtilo je zdravstveno upozorenje s kutije cigareta ako je bilo popraćeno fotografijom, utvrdila je studija američke medicinske škole pri Sveučilištu Pennsylvania. 

Ispitanici su trebali promatrati natpise i fotografije na kutijama cigareta i potom napisati upozorenja koja su upamtili. Napisana upozorenja bez fotografija upamtilo je tek 50 posto ispitanika. Što su duže promatrali fotografije, ali ne i natpise, to su više upamtili, prenosi BBC

Fotografije pacijenata poput onih na aparatima za disanje koje se nalaze na kutijama cigareta, navele su pušače da slušaju upozorenja, tvrde američki stručnjaci.

- Rezultati istraživanja potvrdili su da su fotografije učinkovitije od običnih natpisa. Nadamo se da će pomoći ljudima da se informiraju o svim štetnostima pušenja i na kraju prestanu s tom navikom - napomenuo je autor studije dr. Andrew Strasser. 

Velika Britanija bori se da kutije cigareta svih proizvođača budu iste tako da nema mjesta oglašavanju i reklamiranju, no dosad je u tome uspjela samo Australija. SAD od rujna ove godine kao obavezu uvodi fotografije upozorenja na kutijama cigarete, a duhanska industrija to na sudu pokušava osporiti. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • feba 23.06.2012.

    A da stave i slike pijandura na bocama rakije i vina a bogme i na pivo?

  • sebring 20.06.2012.

    ništa to ne može pušača odgovoriti od pušenja,pa ni da vidi čovjeka kako crkava pored njega od cigarete,ja sam pušio prije kutiju,nekad i više,sada više ne,prestao sam i ne pušim već dugo ali ne zbog natpisa niti slika,ili toga što su mi ljudi govorili da je to štetno,da skraćuje život da riskiraš mnoge boleštine i slično,rješio sam se cigara postepeno smanjujući količinu cigara,to sam počeo kad sam shvatio da je bolje 100 eura svaki mjesec potrošit na nešto zdravije,ili na robu ili parfem ili putovanje neko ili kupiti djetetu dosta toga,kad sam došao do toga da pušim 2 cigare dnevno,onda sam rekao sam sebi dosta i prestao pušit ali najbitnije os svega je VOLJA U GLAVI. Ako nemaš volje i motiv nećeš nikad prestati pušit.

  • krčinec 18.06.2012.

    cigaretom štetiš samo sebi

Komentiraj...
Vidi sve komentare