To je to što me zanima!

Franc: Liječnik mi je odrezao skoro pola lica i spasio mi život

Liječnici su mi rekli da imam tumor i da nije za operaciju jer bi mi morali rekonstruirati lice. Prof. Virag me spasio prije deset godina, prisjeća se Franc Kovaček (66)
Vidi originalni članak

Kad smo došli pred omanju kuću u naselju Županec, nedaleko od Ludbrega, i u dvorištu čovjeka upitali živi li ovdje Franc Kovaček, dobili smo pomalo neobičan odgovor. 

- Da, živi. I to zahvaljujući preminulom profesoru Miši Viragu. On mi je prije 10 godina odrezao pola glave i tako spasio život - kazao je muškarac po čijem se rukovanju dalo zaključiti da je ovaj 66-godišnjak, o čijoj je neobičnoj sudbini prvi pisao Podravski list, u vrlo dobroj formi. Sjeli smo u kuću uz kavu. Razgovarali smo o njegovoj bolesti i o tome kako je preživio rak. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Početkom 2009. godine na lijevoj donjoj čeljusti upalio mi se pokvareni zub i lice mi je buknulo. Nekoliko dana sam lijekovima pokušavao skinuti oteklinu, ali neuspješno. Bila je sve veća i veća. Liječnik me poslao u varaždinsku bolnicu, gdje su mi nakon pretraga rekli da imam upalu žlijezde slinovnice ili tumor usne šupljine te da to nije za operaciju jer mi ne bi mogli rekonstruirati lice - prisjeća se i kaže da su mu predložili zračenje. 

POTPUNA TRANSFORMACIJA Samo se drogirao i pio, onda je odlučio prestati i izgubio 28 kg

Tad sam se sjetio profesorice Sante Večerine Violić, koja mi je četiri godine ranije uspješno operirala glasnice, i otišao k njoj, govori pomalo otežano Franc. 

No profesorica Večerina Violić kazala mu je kako ona nije stručna za te zahvate, ali mu je rekla da ima poznatog profesora koji je najbolji u državi, priznat u svijetu, te da on jedini može obaviti tako zahtjevan operativni zahvat. 

Nakon samo 15 dana Franca je iznenadio poziv iz tima profesora Miše Viraga da dođe u Zagreb na njegovu kliniku u KB Dubrava. 

VRIJEDNO 567.000 KUNA Mladenka preživjela rak dojke pa dobila besplatno vjenčanje

- Pri susretu rekao sam profesoru Viragu da su mi u Varaždinu kazali kako bi mi kod operacije odrezali pola glave, na što mi je odgovorio da će mi i on učiniti isto, ali da će mi rekonstruirati glavu te da ću nastaviti živjeti. Vidite, danas sam živ. Nikako ne mogu prežaliti što je čudotvorac Virag umro jer mi je spasio život - pomalo sjetnim tonom priča nam o svom slučaju. 

Naime, dr. Virag bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji voditelj Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava. Umro je 2018., u 72. godini, nakon teške i kratke bolesti. A 2006. godine postao je prvi Hrvat izabran u kraljevski zbor kirurga Engleske. Liječniku zahvat poput Francova nije bio “rijedak”. 

U studenom 2007. godine operirao je na licu tumor 103-godišnjoj Evi Kovačević. Iako su joj neki drugi liječnici pet godina ranije rekli da joj nema pomoći, dr. Virag ga je uspješno uklonio. Bakin tumor  bio je narastao na veličinu od osam centimetara. To je bila najstarija pacijentica koja je operirana.

Prije nego što je Franc potpisao suglasnost za svoju operaciju, profesor Virag kazao mu je da je dobro što nije otišao na zračenje, kako su mu predlagali u Varaždinu, jer bi u tom slučaju operativni zahvat bilo gotovo nemoguće izvesti. Dok su dogovarali operaciju, profesorov asistent pregledavao je dokumentaciju i kazao kako piše da je u Varaždinu odbio operaciju, ali da to nije istina jer je samo poslušao njihov savjet. 

NOVI KUĆNI TEST Pa-pa PAPA: Na rak maternice ćemo se moći testirati doma...

- Savjetovali su mi da ne idem na operaciju, što sam prihvatio. Sreća da nisam otišao na zračenje nego sam otišao do profesorice Večerine Violić, koja me spojila s profesorom Viragom, koji mi je produljio život - pojašnjava što se sve događalo prije dolaska u operacijsku dvoranu u travnju 2009. godine. 

Operacija je sjajno izvedena i Franc je ostao na odjelu 40 dana kako bi se oporavio i otišao na kućnu njegu. Prije odlaska profesor Virag obavio je još jedan manji zahvat, tijekom kojeg mu je odrezao dio donje usnice koji je visio. 

Zatim je, sve do rujna 2009. godine, išao na 35 kemoterapija i od tada nema ni traga zloćudnoj bolesti. 

- Virag mi je predložio da nakon svega dođem kako bi mi složio lijevi donji dio čeljusti i zube, ali sam mu se zahvalio i rekao mu da je bitna glava, kakva god da je, jer ću donekle normalno živjeti - kaže i nastavlja: 

- Istina, imam smetnje kod žvakanja i gutanja jer nemam lijevu donju čeljust niti zube. Svi su mi zubi povađeni. Skraćen mi je jezik i nemam sline, pa moram češće piti tekućinu. Jedem samo mekanu hranu i onu koju mogu sitno narezati. No to je sve dobro jer sam živ i od lanjskog rujna sam u mirovini. Polako radim oko kuće i često se sjetim svog spasitelja Miše Viraga - kazao nam je na rastanku.   

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Little Tut 08.11.2019.

    Profesor dr. Mišo Virag je bio predivan čovjek i brijantan kirurg. Mojoj mami je isto prije 10 godina operirao tumor slinovnice.

  • Power_charger 08.11.2019.

    Trebao je pristati rekonstrukciju lica, bilo bi mu lakše danas živjeti. Ali u svakom slučaju živ je, to je najvažnije!

  • morbidmen1 08.11.2019.

    A jadan čovik. Šteta je samo ća nije iša na rekonstrukciju, život bi mu bija puno lakši. Ne bi se ovako mučija kod jela.

Komentiraj...
Vidi sve komentare