Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Pa-pa PAPA: Na rak maternice ćemo se moći testirati doma...

PAPA test redovito obavi svega 7 od 10 žena, a s ovim će se testovima kod kuće moći provjeriti postoje li unutarstanične DNA promjene ili nepravilnosti uzrokovane karcinomom maternice

Foto: Dreamstime
2 komentara

Čini se kako se bliži kraj PAPA testu koji bi trebao zamijeniti jednostavan test mokraće ili bris pa će se žene na rak grlića maternice moći testirati u privatnosti i udobnosti svog doma.

Nakon što su napravili studiju u kojoj su uz pomoć novih kućnih testova testirali 600 pacijentica kod kojih su već PAPA testom utvrđene nepravilnosti koje ukazuju na rak grlića maternice. Njihovi su testovi u studiji pokazali točnost veću od 80 posto, a britanski se znanstvenici koji iza njih stoje nadaju da će takvi kućni testovi za tri do pet godina postati rutinski. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Njihova su otkrića presudna jer PAPA test redovno obavi svega sedam od deset žena, neke jer misle da je bolan i neugodan, a druge naprosto jer 'unedogled' odgađaju posjet ginekologu. Ovi testovi, koje su razvili stručnjaci s londonskog sveučilišta Queen Mary, rade tako da unutarstanične DNA traže kemijske promjene uzrokovane karcinomom. 

Dr. Belinda Nedjai koja je vodila istraživanje vezano za kućne testove na rak maternice kaže da su žene koje su sudjelovale u istraživanju bile jako zainteresirane za mogućnost testiranja kod kuće, pa ih je zanimalo kada će takvi testovi biti dostupni na tržištu. 

- Osobito su žene iznad 50-e uzbuđene oko mogućnosti da izbjegnu PAPA-u jer test u toj dobi može biti bolniji - kaže dr. Nedjai i dodaje kako se nada da će kućni testovi s vremenom postati dio Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka.

Shutterstock | Autor: Shutterstock Foto: Shutterstock

Inače, od raka grlića maternice u Hrvatskoj godišnje oboli oko 300, a umre više od 100 žena. HPV je glavni uzročnik raka rata maternice.

Žene u dobi od 25 do 64 godine pozivaju se da svake godine obave PAPA test za koji ginekolozi u neinvazivnom postupku uzimaju stanice iz grlića maternice kako bi provjerili ima li nepravilnosti.

Većina žena kojima je dijagnosticiran rak grlića maternice imaju virus HPV-a, koji se prenosi tijekom spolnog odnosa i može oštetiti stanice vrata maternice, što vodi do raka.

Kućni test urina i bris u staničnoj DNA otkrivaju promjene koje se događaju kod najopasnijih vrsta HPV-a. Također, uzimaju u obzir i promjene gena EPB41L3, koji može potaknuti rak grlića maternice kod žena, bez obzira jesu li HPV-pozitivne ili ne.

Studija je uključila 600 pacijenata iz Kraljevske bolnice u Londonu kojima su PAPA testovi pokazali neke abnormalnosti ili su bile pozitivne na HPV, a liječnici su ih zamolili da se same testiraju. Test urina precizno je otkrio rak kod 83 posto žena, a brisevi su pokazali točnost od 88 posto. Rezultati ženama daju i procjenu rizika, pa liječnici znaju hoće li ih slati na daljnje pretrage ili to nije potrebno.

Foto: mariah gale

Studija je utvrdila i da ovi testovi manje od standardnog testa na HPV-a pokazuju lažne pozitivne rezultate, zbog kojih nekad žene bespotrebno moraju na biopsiju. Uz nove bi testove žene kod ginekologa mogle preskočiti PAPA test i obaviti samo test na HPV, a ostalo napraviti doma. Zato se već iduće godine planira veće istraživanje na 10 tisuća pacijentica, kako bi se ustvrdilo kako testovi napreduju

Ovo je uzbudljivo istraživanje koje pokazuje da je moguće kod kuće na vrijeme otkriti rak grlića maternice koji ima rizik da preraste u invazivni karcinom - rekao je za Daily Mail dr. Manuel Rodriguez-Justo, patolog sa University College London koji nije sudjelovao u ovom istraživanju, a s njim se slaže i izvršni direktor Jo's zaklade za rak grlića maternice Robert Music koji kaže:

- Rezultati ovog istraživanja možda sve mijenjaju jer će se brže identificirati žene koje trebaju liječenje, a time će se smanjiti i broj žena koje prolaze potencijalno nepotrebne pretrage.

SAVJETI PSIHOLOGA Brak ponovo može biti mrak: Vratite vašu nježnost i bliskost

ŠTO JE RAK GRLIĆA MATERNICE?

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa, koji se na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena nalazi odmah iza vodećeg raka dojke. U Hrvatskoj od tog raka svake godine oboli više od 300 žena. Rak grlića maternice utječe na sluznice donjeg dijela maternice. Najčešći simptom je krvarenje poput mjesečnice koje se ponekad javlja usred seksa ili nastupi nakon početka menopauze.

Drugi simptomi mogu biti:

- bol za vrijeme seksa

- vaginalni iscjedak drugačijeg mirisa

- bol u zdjelici

Foto: Thinkstock

Važni čimbenici za rak vrata maternice:

Dob - više od pola oboljelih mlađa je od 45 godina
HPV infekcija - koju u nekom trenutku života ima većina žena
Pušenje - odgovorno za pojavu karcinoma kod 21 posto slučajeva
Kontracepcijske pilule - povezane su sa 10 posto slučajeva                                                                                                        Rađanje 
Obiteljska povijest karcinoma grlića maternice ili drugih karcinoma

Što je PAPA test?

Otkrivanje raka grlića maternice moguće je mikroskopskom citološkom pretragom (analizom stanica koje se uzimaju tijekom ginekološkog pregleda i razmazuju na stakalcu).Tim je otkrićem 1924. g. G. N. Papanicolau, podrijetlom Grk, spasio milijune života žena diljem svijeta, čime je zadužio čovječanstvo, a analiza je, po njemu, popularno nazvana ‘PAPA’ test ili ‘PAP’ test.

Citološkom analizom rak se može otkriti u početnom, asimptomatskom stadiju ili čak u predstadiju koji ginekolog ne može vidjeti prostim okom. Istodobno se u Papa-testu mogu prepoznati brojni uzročnici spolno prenosivih bolesti - čije  je liječenje sastavni dio sprječavanja razvoja raka grlića maternice.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message