To je to što me zanima!

Francuska salata se ne servira bez razloga za Novu godinu

Prije i tijekom tuluma dobro je jesti i meso losos jer sadrži velike količine vitamina B12 kojeg alkohol izvlači iz tijela. Osim toga, odličan izbor su i jaja, meso, tjestenina....
Vidi originalni članak

Želite li na nogama dočekati jutro i drugi dan se ne osjećati kao da vas je vlak pregazio, prije tuluma pojedite nešto konkretno. Na primjer, francuska salata je odličan izbor jer sadrži jaja i kisele krastavce koji će opskrbiti tijelo elektrolitima te majonezu koja je masna i odlično ide uz alkohol. 

POGLEDAJTE VIDEO Kako olakšati mamurluk:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Recept za finu francusku salatu

  • Sastojci: 250 g graška, 350 g smrznutog graška, 350 g kiselih krastavaca, 350 g krumpira, 200 g mrkve, 3 jaja, 1 jabuka, 200 g majoneze, 1 vrhnje kiselo (20 posto masti), 1 jogurt (3.2 posto masti), 1 mala žlica senfa, sol,  papar, svježe mljeveni papar.
  • Priprema: Odvojeno skuhati smrznuto povrće, krumpir (u slanoj vodi), mrkvu i jaja. Sve sastojke sitno nasjeckati i promiješati. Na kraju dodati majonezu, jogurt, vrhnje, senf. Po potrebi posoliti i popapriti.
*recept je preuzet sa portala gastro.24sata.hr
 

ODLIČAN RECEPT Morate ih isprobati: Cheesecake kuglice od samo tri sastojka

Napravite je sa domaćom majonezom

Domaća majoneza ne može se uspoređivati s onom kupovnom jer je okusom daleko bolja. Priprema je toliko brza i jednostavna da je zbilja svatko može napraviti kod kuće.

  • Sastojci: 250 ml suncokretovog ulja, prstohvat soli, 2 žlice jabučnog octa, žličica senfa, 2 žumanjka, 2 žličice limunovog soka.
  • Postupak: Ubacite žumanjke u veću posudu za miksanje pa dodajte limunov sok, senf, jabučni ocat i sol. Sve te sastojke dobro izmiksajte pa smanjite mikser na najmanju brzinu i vrlo polako ulijevajte suncokretovo ulje. Važno je da to radite vrlo polako, u vrlo tankom mlazu i bez prekida, ako želite dobiti dobru majonezu. Miksajte dok ne dobijete glatku, jednoličnu smjesu. Ohladite je u hladnjaku i spremna je za posluživanje, prenosi dobarsavjet.info.

Još neka top jela za doček Nove godine

Špageti bolognese 

Razina glikogena se mijenja u tijelu kada u njega uđe alkohol, ali tjestenina će se pobrinuti da ta razina ostane na normali jer je bogata ugljikohidratima. Meso će vas duže držati sitima pa se nećete tako brzo napiti.

Pohana svinjetina s rižom 

Još jedno prilično teško jelo uz koje se bez puno razmišljanja može popiti koja čašica više.

BOŽIĆNE DELICIJE Deset super recepata: Pečenja i slastice od kojih rastu zazubice

Bogati sendvič 

U njega možete staviti sve što imate kod kuće - salamu, sir, pršut, kobasice... Svakako ga malo premažite maslacem kako bi bio još masniji.

Krekeri s humusom 

Krekeri su bogatu ugljikohidratima, a humus je pravi izvor vitamina B. Humus se radi od slanutka, a poznato je kako su grahorice odličan izbor u borbi protiv mamurluka. 

Špek i luk 

Odličan izbor pred odlazak na tulumarenje, ali, ako mislite biti bliski s nekime, luk ipak izbacite.

Kajgana 

Jaja u sebi imaju esencijalne aminokiseline koje su odlične u borbi protiv mamurluka.

Palenta s jogurtom 

Jogurt je bogat ugljikohidratima, mastima i proteinima, a u kombinaciji s kukuruznom krupicom pomoći će vam da bolje podnosite alkohol.

Pečena piletina s integralnom rižom 

Dugo će se zadržati u želucu pa će na neki način "amortizirati" sav alkohol koji popijete. Zamijenite bijelu rižu s integralnom jer je bogata vlaknima i tijelu treba duže da je razgradi pa će duže otpuštati energiju. 

Pečeni losos s krumpirom 

Losos sadrži velike količine vitamina B12 kojeg alkohol izvlači iz tijela. Osim toga, to je masna riba, a zna se da masna hrana ide dobro uz alkoholna pića. 

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • doormat 01.01.2021.

    Ili jednostavno budi kroner i stari alkoholičar, pa napij sve oko sebe i onda se zadnji ispovraćaj po njima pa kad se probude reci da su oni sami sebe.

  • danijelavucic07@gmail.com 01.01.2021.

    Prvo piletina i riba nikako ne idu za Novu godinu! Ja ne stavljam ni jaja, ni krastavce, a pogotovo ne jabuku u francusku

  • hermana 31.12.2020.

    Grozna salata,jednom sam je probala i nikada više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare