To je to što me zanima!

Galama na dijete neće donijeti koristi jer ga vika paralizira

Roditelji, brojite do deset: Umjesto vikanja pokušajte šaptati djeci, no prije svega zapitajte se na koga ste zapravo ljutiti. Prije vike zastanite i duboko udahnite
Vidi originalni članak

Često na djecu izbacujemo ljutnju koju je uzrokovao šef, prijatelj ili partner jer znamo da nam dijete ne može odgovoriti, kaže psihologinja Ljerka Zorić.

Stoga, kad osjetite potrebu da zavičete - zastanite, udahnite, izbrojite do deset i razmislite je li to stvarno potrebno. Ako ste se već izvikali na dijete i naknadno shvatili da je to bilo nepotrebno, ispričajte mu se kao što biste se ispričali odraslom prijatelju jer tako će i vaše dijete naučiti reći: “Oprosti”, savjetuje psihologinja. Svaki će roditelj povremeno izgubiti živce i povikati, no postoje mehanizimi kojima takve situacije možete svesti na minimum. Umjesto vikanja koje paralizira dijete, snizite ton, gotovo do šapta - privući ćete djetetovu pozornost i umiriti nastalu napetost. Osim toga, ne zaboravite da je vaš “partner” u raspravi dijete i prilagodite očekivanja jer vas petogodišnjak ne može doživjeti jednako kao kolega. Razgovarajte na način na koji će dijete razumjeti i ne zaboravite poslušati ono što vam ima reći. 

Igrajte se i razgovarajte s djetetom

Što više vremena provodite s djetetom, to će vam komunikacija biti bolja. No treba istaknuti da je bolje provesti sat kvalitetnog vremena s djetetom u zajedničkoj aktivnosti, bila to igra ili razgovor, nego pet sati druženja bez komunikacije, upozorava psihologinja Zorić.

Puno vike ni za što...

Kad se nađete na suprotstavljenim stranama, djetetu argumentima objasnite svoje stajalište. Tako ga učite zdravoj komunikaciji. Vikanjem dajete loš primjer, a ipak ste vi uzor preko kojeg se dijete uči ponašanju u raznim životnim situacijama, ističe psihologinja Zorić.

Dobro slušajte što vam dijete govori

Prije nego što krenete u napad, dajte djetetu priliku da vam objasni situaciju koju smatrate problematičnom. Time što ćete ga saslušati, osigurat ćete i da će se ono potruditi saslušati vas.

Ne shvaćajte dječju ljutnju osobno

Ako vam se čini kao da vas dijete uopće ne doživljava , to ne znači da nema poštovanja prema vama ili da vas smatra staromodnim - možda ga nešto toliko muči da se ne može koncentrirati ni na što drugo.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • marijaterezija2 09.04.2013.

    Imali smo predavanje u školi u kojem su rekli da djetetu kvariš samopouzdanjue ako mu govoriš ne ili neki njegov loš postupak kritiziraš ma kako bila pažljiva, rasprava je potrajala i nije baš bila plodna

  • LIGHTS 09.04.2013.

    Jedno je dignuti glas na dijete, drugo je konstantno vikati na nju ili njega, ispravljati ga u svemu što radi, tuči ga na dnevnoj bazi...u komentarima upotrebljavate primjere iz krajnosti u krajnost, to nije isto. Ja sam odrasla u strahu, ako vi stvarno mislite da je dobro za vaše dijete da dobije po sebi i čuje kako je manje vrijedno od vas, za*ebat ćete ga žestoko.

  • marijaterezija2 09.04.2013.

    Djete mora znati tko je taj koji odlučuje. Sve mu dozvoliti od djeteta se napravi osoba koja u društvu jednostavno iritira,blago rečeno postane antipatično, pa izbjegavamo takve obitelji. Samo djete nije krivo krivi su roditelji koji sve dozvole, imam prijatelje koji svom sinu daju sve i kad dođe k meni ja si to ne mogu priuštiti, mobitel, daljinski, telefon, laptop ako ne dozvolim vrišti i baca se na pod . Kod mene je ne ipak ne usprkos tolikim savjetima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare