Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Galama na dijete neće donijeti koristi jer ga vika paralizira

Galama na dijete neće donijeti koristi jer ga vika paralizira
1

Roditelji, brojite do deset: Umjesto vikanja pokušajte šaptati djeci, no prije svega zapitajte se na koga ste zapravo ljutiti. Prije vike zastanite i duboko udahnite

VIDEO

Često na djecu izbacujemo ljutnju koju je uzrokovao šef, prijatelj ili partner jer znamo da nam dijete ne može odgovoriti, kaže psihologinja Ljerka Zorić.

Stoga, kad osjetite potrebu da zavičete - zastanite, udahnite, izbrojite do deset i razmislite je li to stvarno potrebno. Ako ste se već izvikali na dijete i naknadno shvatili da je to bilo nepotrebno, ispričajte mu se kao što biste se ispričali odraslom prijatelju jer tako će i vaše dijete naučiti reći: “Oprosti”, savjetuje psihologinja. Svaki će roditelj povremeno izgubiti živce i povikati, no postoje mehanizimi kojima takve situacije možete svesti na minimum. Umjesto vikanja koje paralizira dijete, snizite ton, gotovo do šapta - privući ćete djetetovu pozornost i umiriti nastalu napetost. Osim toga, ne zaboravite da je vaš “partner” u raspravi dijete i prilagodite očekivanja jer vas petogodišnjak ne može doživjeti jednako kao kolega. Razgovarajte na način na koji će dijete razumjeti i ne zaboravite poslušati ono što vam ima reći. 

Igrajte se i razgovarajte s djetetom

Što više vremena provodite s djetetom, to će vam komunikacija biti bolja. No treba istaknuti da je bolje provesti sat kvalitetnog vremena s djetetom u zajedničkoj aktivnosti, bila to igra ili razgovor, nego pet sati druženja bez komunikacije, upozorava psihologinja Zorić.

Puno vike ni za što...

Kad se nađete na suprotstavljenim stranama, djetetu argumentima objasnite svoje stajalište. Tako ga učite zdravoj komunikaciji. Vikanjem dajete loš primjer, a ipak ste vi uzor preko kojeg se dijete uči ponašanju u raznim životnim situacijama, ističe psihologinja Zorić.

Dobro slušajte što vam dijete govori

Prije nego što krenete u napad, dajte djetetu priliku da vam objasni situaciju koju smatrate problematičnom. Time što ćete ga saslušati, osigurat ćete i da će se ono potruditi saslušati vas.

Ne shvaćajte dječju ljutnju osobno

Ako vam se čini kao da vas dijete uopće ne doživljava , to ne znači da nema poštovanja prema vama ili da vas smatra staromodnim - možda ga nešto toliko muči da se ne može koncentrirati ni na što drugo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju