To je to što me zanima!

Gastromaraton: 180 chefova kuhalo 36 sati bez prestanka

Vrsna slastičarka iz Istanbula oduševila je žiri Bisera mora Archibaldom od šećerne paste, koji je izrađivala čak dva tjedna kako bi bio što sličniji originalu - uspjela je
Vidi originalni članak

Biser mora, manifestacija koju su prije 11 godina pokrenuli splitski chef Miro Bogdanović i SKMER (Savez kuhara mediteranskih i europskih regija), u Supetru je okupila čak 200 natjecatelja iz 21 zemlje. Na maratonskom natjecanju koje je trajalo 36 sati sudjelovalo je 180 kuhara, a 300 ih je posjetilo manifestaciju.

Pobijedio je Nikola Mishkovski (31) iz Makedonije, a u finalu se našao i Goran Staničić, glavni kuhar šef elitnog hotela Berulia iz Brela, koji je svojim delicijama svojedobno oduševljavao šahovsku legendu Garija Kasparova, a na Biseru mora pripala mu je brončana medalja. Drugoplasirani je također bio makedonski kuhar, Aleksandar Simjanovski.

Međunarodni žiri ocjenjivao je okus, izgled, iskoristivost namirnica i higijenu u kuhinji, a među sucima bio je  i jedan od vodećih dalmatinskih kuhara - Hrvoje Zirojević.

Kuhari tvrtke za začine Kotany pokazali su kako se palačinke mogu obogatiti kurkumom, uljem oraha i zvjezdanim anisom, a kušala su se i vrhunska maslinova ulja, kokteli s krastavcima te odležane rakije. Prava remek-djela slastičarstva prikazali su gosti iz Turske koji su odnijeli čak devet medalja u kategoriji artististika. Posjetitelje su oduševile vile iz Arapske noći i  štakor Remy od šećerne paste. 

- Trebalo mi je gotovo dva tjedna kako bih napravila Archibalda Snatchera iz filma ‘Trolovi u kutijama’, a gotovo nisam uopće spavala kako bi moj lik bio što sličniji onom iz filma - rekla je Inci Orfanli Erol (33), slastičarska umjetnica iz Istanbula.

Golipci Romana Kolomeitsa, kijevskog chefa

Sastojci: 600 g mljevenog junećeg mesa, 100 g luka, 2 režnja češnjaka, glavica kupusa, 150 g mrkve, 100 g riže, žlica ulja, prstohvat soli, papar prema želji, 0,5 l masnijeg vrhnja za kuhanje 

Priprema: Blanširajte listove kupusa u slanoj vodi pet minuta kako bi omekšali, a rižu skuhajte u vodi tek da malo počne omekšavati. Propirjajte luk, češnjak i mrkvu, pa propasirajte. Umiješajte rižu i pasirano povrće u meso, posolite smjesu te je zamotajte u listove kupusa kao sarmu. Poredajte golupce u lonac, slažite ih jedan na drugi te prekrijte hladnom vodom i kuhajte jedan sat na srednjoj vatri nakon što provrije. Dodajte kiselo vrhnje i kuhajte još 10-15 minuta. Umjesto vrhnja možete koristiti i 50 grama koncentrata od rajčice.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dragoSG 12.04.2016.

    a madunka..?

Komentiraj...
Vidi sve komentare