To je to što me zanima!

Glavu gore: Uz pravilno držanje manje će vas boljeti glava, leđa

Osim što ćete imati više energije, korist od uspravnog držanja su i bolja cirkulacija, ojačani mišići leđa te lakše izvođenje pokreta, a i puno bolje ćete izgledati
Vidi originalni članak

Pravilno držanje (postura tijela) ima nebrojeno mnogo pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje - jači mišići leđa, bolja cirkulacija, viša razina energije u tijelu, pa i pravilnije disanje. No ono što ljude možda najviše zanima je i puno bolji izgled. 

- Pogrbljena leđa u prsnom dijelu kralježnice za sobom često povlače pojačani luk u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice. Automatski je i trbuh istureniji prema naprijed, vizualno je veći, struk je širi, a cijeli trup doima se kraće, odnosno zbijeno - objašnjava Bojana Muačević Gal, mag. kineziologije i koordinatorica u Centru za kulturu tijela Gea iz Osijeka.

TEGOBE Loše držanje izaziva stres, bol u želucu i teškoće s disanjem

Osim što pravilno držanje tijela donosi velike vizualne promjene, daje puno bolji i poletniji osjećaj u cijelom tijelu. Držite li se uspravno, zasigurno ćete imati i višu razinu energije jer ćete se osjećati nadahnuto, a zbog položaja ćete i pravilnije disati - kaže Muačević Gal, koja se pravilnom posturom bavi posljednjih 20 godina, dok je nedavno, s kolegom kineziologom Željkom Ribarićem, osmislila Posturalnu terapiju, koja pomaže kod vas boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava. 

Kroz jednostavan program laganih vježbi i istezanja vraća se mišićna funkcionalnost i osnovni noseći zglobovi dovode se u neutralan anatomski položaj. A zašto je on bitan, pitate se?

TAJNA VITKOSTI Salma: Aktiviram svoje mišiće odgovarajućim držanjem tijela

- Kad se tijelo pravilnije drži, puno je lakše iz njega izvesti bilo koji pokret i kretati se na bilo koji način. Tijelo je tad čvrsta baza za izvođenje pokreta i mnogih drugih kretnji - od hodanja, trčanja, plesanja, vožnje bicikla ili rolanja - objašnjava Muačević Gal. 

S druge strane, kod nepravilnog držanja puno je veća vjerojatnost da će prilikom određenih pokreta doći i do ozljeda, primjerice kod podizanja tereta s poda ili nekih naglih kretnji. No ono što je velikoj većini odraslih, nažalost, vrlo dobro poznato su kronični bolovi. 

- Nepravilno držanje će kad-tad prouzročiti bolove u nekom dijelu tijela - kralježnici, vratu, ramenima, koljenima i sl. Bolovi se javljaju nakon što ste mišiće i tetive godinama pokretali nepravilno, pa su se javili određeni pogrešni obrasci pokreta i kompenzacije te su se neki mišići skratili i postali prenapeti, a neki drugi su se na neki način ‘isključili’ i zbog trajne neaktivnosti postali nefunkcionalni - kaže Muačević Gal.

Zglobovi će prodisati uz dobar položaj

Krivljenje vrata dok gledamo u mobitel uzrokovat će mnogo stresa na ramenima, vratu i okolnim mišićima, što može dovesti do boli i ozljede. Istraživanja su pokazala da se svakim centimetrom kojim je glava pomaknuta naprijed povećava opterećenje na kralježnicu za deset kilograma. 

Ako se stalno borite s glavoboljama, za to može biti ‘krivo’ vaše držanje 

Napet vrat, gornji dio leđa i mišići čeljusti obično uzrokuju tenzijske glavobolje. Njihova napetost uzrokovat će i pogrbljeno držanje te “guranje” glave prema naprijed. S vremenom, ako stezanje mišića postane kronično, stvorit će se točke iz kojih će se bol širiti puno lakše. Zato pazite da su vam ramena poravnata s ušima i nježno “pritisnuta” od ušiju prema dolje.

Ravno sjedite i budite bolje raspoloženi

Studija sa Sveučilišta u Aucklandu pokazala je da se uspravno sjedenje može koristiti kao mehanizam za suzbijanje stresa. Ispitanici koji su stresan zadatak dovršili uspravni bili su “više oduševljeni, uzbuđeni i osjećali se jači”, a pogrbljeni sudionici osjećali su se “zastrašeno, neprijateljski nastrojeni, nervozni, pasivni, pospani i tromi”. Istraživači smatraju da uspravno sjedenje može stimulirati fiziološko uzbuđenje. Kad tijelo nije ispravno namješteno, to može rezultirati promijenjenim funkcioniranjem hormona i živčanog sustava.

PRAVILAN IZDRŽAJ Vježbe za dobro držanje: Plank smanjuje stalnu bol u leđima

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 24.02.2018.

    vježbat puno i hodat ispravno i sve ok

  • mily 24.02.2018.

    skockaš se, stavitiš naočale, torbicu preko ramena i glavu gore, eh, kad tako ideš na kavicu, ne boli ništa:))))

  • Ra Mona 24.02.2018.

    nit me boli glava ,nit leđa :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare