To je to što me zanima!

Godišnji odmor u četiri zida: Evo kako ćete se najbolje odmoriti

Zvuči poprilično čudno, ali pronalaženje načina kako kvalitetno provesti odmor kod kuće može zaista biti pristupačno i korisno, vaš dom bi mogao biti najbolja opcija za resetiranje i opuštanje
Vidi originalni članak

Ukratko, godišnji odmor je tamo gdje ćete se zaista, u punom smislu te riječi, i odmoriti. Ovisno o financijskoj i životnoj situaciji, ali i ne, jer ponekad pronalazak smještaja, nedostatak vremena ili dugo putovanje, nisu uvijek najbolji izbor. Raditi što želite, kada to želite i gdje to želite neka bude vaša misao vodilja ovogodišnjeg provoda i odmora.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Trenuci potpune slobode i opuštanja dragocjeni su i teško dohvatljivi. Svakodnevica i ustaljeni ritam života i rada rijetko dopuštaju lagodno i spontano življenje u trenutku. Ne morate otići na neku atraktivnu, razvikanu lokaciju ili daleko putovanje, primamljivu turističku destinaciju kako bi ostvarili odmor za pamćenje. 

Odmoriti, opustiti i zabaviti se možete i u svoja četiri zida

Donosimo nekoliko savjeta kako najbolje iskoristiti vlastiti životni prostor za potpuni užitak i odmor. Udobnost vašeg doma i grada može biti poprilično izazovno i opuštajuće mjesto odmora. Ako planiranje putovanja ili situacija iz bilo kojeg razloga, izmakne kontroli, pa novca i/ili vremena za godišnji odmor nedostaje, prostor kod kuće iskoristite za opuštanje i resetiranje.

Ako želite osjećaj da ste otišli u avanturu, ali vas ograničenja drže kod kuće, možete imati istraživački boravak; ili pak se želite uhvatiti u koštac s onim obvezama za koje vam se čini da nisu dio vaše standardne rutine, možete i to učiniti. Slušajte glazbu, plešite, pjevajte, što god vas opušta. Isprobajte neke ideje za odmor i razmislite o tome i, što je najvažnije, posvetite se isključivanju.

NAJBOLJI IZBOR ZA ZDRAVLJE Od četiri najčešće poze spavanja samo jedna pruža pravi odmor

Ako se ponašate kao da niste na godišnjem odmoru tako što odgovarate na poslovne pozive i e-poštu ili ste u svakodnevnom kontaktu sa susjedima i prijateljima kao što ste obično, to vam uopće neće biti kao da ste na odmoru.

Pobrinite se da svi znaju da idete na malo putovanje tako što ćete svoj boravak upisati u svoj kalendar, reći prijateljima i suradnicima da vam treba malo vremena i oduprijeti se želji da odgovorite na svaku poruku. Kada taj zadatak obavite, neka započne odmor.

Zaustavite vrijeme

Uklanjanje podsjetnika na vrijeme pomaže u otklanjanju svakodnevnog stresa, kaže Amy McDonald, direktorica toplica El Monte Sagrado, u Taosu u Novom Meksiku. Skupite sve satove u svojoj kući i sakrijte ih u ladicu komode. Bacite i svoj sat pored njih. Ostavite ih tamo cijeli dan, ili dva, ili pet. Isključite telefon.

Uključite ga da provjeravate poruke, tekstove, obavijesti i slično samo kada to želite, imajući na umu da to uopće nije uvijek dobra opcija.

Pošaljite poruku svima iz ureda. Recite da nećete provjeravati svoje mailove dok se ne vratite s godišnjeg odmora, oni ne moraju znati da je to kućni odmor. Oduprite se želji da ponovno provjerite svoju e-poštu dok se ne vratite na posao.

Preskočite vijesti i zaustavite poštu

Zemlja će se nastaviti okretati čak i ako ne čitate sve o tome svakog jutra u 7:30, a nažalost i računi će i dalje biti tu kada vaš odmor završi. 

Očistite svoju kuću od vrha do dna

Dio užitka na odmoru je da se pospremanje kreveta, brisanje prašine i uspostavljanje reda predaju nekom drugom dok se vi posvetite zadatku izležavanja. Zašto kod kuće ne bi bilo tako, na jedan kratak, sjajan tjedan.

Pozovite ekipu za čišćenje li unajmite čistačicu na preporuku prijatelja kako bi vaše mjesto bilo besprijekorno. Međutim, oni ne peru rublje, pa zašto ga ne pustiti da se nakupi, a zatim ga poslati negdje drugo na pranje.

ZA NEZABORAVNO ISKUSTVO Airbnb kuće inspirirane kultnim filmovima i serijama: Spavajte 'kod' Harryja Pottera, Froda...

Naručite večeru

Postavite hrpu svojih omiljenih jelovnika pored telefona i pratite kamo vas vaša maštovitost vodi, od pizze u neobičnom stilu jedne večeri do tajlandskog švedskog stola sljedeće.

Organizirajte zamjenu za čuvanje djece s dvoje ili troje prijatelja ili susjeda

Prepustite bigu o djeci nekom drugom, angažirajte bake i djedove, ili prijatelje i posvetite koji trenutak sebi. Neka djeca odu u kuću svojih prijatelja ili vaših susjeda na večer organizirane zabave.

Ako koju večer djeca završe kod vas naručite im pizzu, društvene igre, pustite dječje filmove i tako ostavite ostalim roditeljima slobodu da uživaju u večerima za sebe, za vlastito opuštanje. Uštedjet ćete i novac na dadiljama. Druge noći se rotirajte i ponovite.

USPORITE RITAM Pet tipova odmora za koje niste ni znali da vam itekako trebaju

Pustite glazbu i opustite se uz svijeće

Sljedeća najbolja stvar koju možete učiniti za sebe u kući je pustiti omiljenu glazbu i opustiti se uz svjetlost svijeća. Ako nemate ništa na vašem večernjem rasporedu osim dobre glazbe i uživanja u dobrom društvu, postavite na desetke svijeća, rasporedite ih po kući, obložite rub terase svijećama. Pustite vaše omiljene pjesme, a sve će zvučati još slađe kada su vaša osjetila usklađena s njima.

Zabavite se s knjigom u ruci 

Prepustite se čitanju na odmoru. Putovanje u naslonjaču također je putovanje kada se vodi u društvu dočaranog pisca. Prvo, stvorite idealno okruženje, odaberite svoju najudobniju stolicu ili ležaljku pazeći da imate svu svjetlost koja vam je potrebna.

Zatim se opremite potrebnim rekvizitima; pripremite naočale za čitanje, ako ih nosite; visoku čašu napitka po izboru, rječnik stranih riječi koje vas tjeraju na razmišljanje, bilježnicu i olovku za zapisivanje fraza koje vas inspiriraju. Uhvatite se u koštac s klasikom kojeg nikad niste uspjeli pročitati u školi ili na fakultetu.

Krenite na kampiranje u vlastitom dvorištu

Posudite ili kupite šator. Pakirajte pića u termosice, a grickalice u vrećice. Ponesite vreće za spavanje i dekice te svjetiljke. I naoružajte se s dovoljno priča o duhovima kako bi mališani bili zabavljeni prije nego odu na spavanje.

PRIRODA USRED ASFALTA Jezero na Savici je močvarna oaza za popodnevnu šetnju

Imajte svoj filmski festival

Odaberite temu i naslove, a zatim ih dodajte u svoj red čekanja na Netflixu. Napravite zalihu svoje omiljene filmske grickalice i uživajte. Isključite sve telefone, ugasite svjetla i neka zabava počne. 

Pretvorite kupaonicu u wellness oazu

Svratite u trgovinu i kupite nekoliko bočica eteričnog ulja u mirisima koji vam se sviđaju, neka to bude umirujuća lavanda, ružino ulje ili kamilica, energizirajuća paprena metvica ili limunska trava.

Zatim napravite toplu kupku, utonite u nju i dopustite prirodi da učini sve što može za vas. Hidratizirajte duh i tijelo, piše Real Simple.

DETOKS ZA DUŠU I TIJELO 20 predivnih kuća za najam u Hrvatskoj - za odmor iz snova

Budite turist u svom gradu 

Obiđite najljepša i najzanimljivija mjesta, otiđite u kutak grada u kojem nikad niste bili, ili pak do nekog koje jako dugo niste posjetili.

Pustite da vas uspomene ponesu, vratite se na mjesta svog djetinjstva i mladosti. Posjetite kulturne znamenitosti svog grada, prošetajte u najljepše parkove vašeg mjesta. Budite turist u vlastitoj okolini. Istražujte. I uživajte.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 05.12.2021.

    Nema boljeg odmora nego biti sam u četiri zida, daleko od ljudi

Komentiraj...
Vidi sve komentare