Lifestyle

Komentari 4

Od četiri najčešće poze spavanja samo jedna pruža pravi odmor

Od četiri najčešće poze spavanja samo jedna pruža pravi odmor

Spavati na trbuhu je najgori izbor. Tako se stavlja pritisak na mišiće glave, vrata i čeljusti, naprezanje čeljusti, a također može ograničiti donji dio leđa i zdjelicu

Postoje pozicije spavanja koje su bolje ili lošije za zdravlje. Po nekim studijama određene poze bi trebalo izbjegavati. Četiri poze u kojima ljudi najčešće spavaju i kako one utječu na zdravlje:

POGLEDAJTE VIDEO: Plan za dobar san

1. U položaju fetusa

- Ta poza može našem živčanom sustavu signalizirati da smo u bijegu ili nekoj borbi te da nije sigurno zaspati. Umjesto toga preporučujem spavanje u otvorenom položaju jer pomaže otvoriti područje pluća što omogućava ljudima da duboko udahnu - savjetuje Elina Winnel, stručnjakinja za spavanje iz Australije.

Dodala je da bi bilo dobro izbjegavati spavanje u fetus položaju, prenosi Daily Mail.

2. Spavanje na boku

- Spavanje na jednoj strani tijela je najbolji položaj u kojemu možete zaspati. Preporučuje se upotreba jastuka pod glavom i uz tijelo. Iz neurološke perspektive i perspektive mišića te dišnih puteva, to je najbolje za tijelo - smatra dr. Ron Ehrlich, a prenosi Daily Mail.

Dodaje da je za probavu bolje spavanje na lijevoj strani, obzirom na to gdje jednjak ulazi u želudac.

Close-up of beautiful woman in satin pajamas sleeping peacefully

3. Spavanje na trubu

- Spavati na trbuhu je najgori izbor. Tako se stavlja pritisak na mišiće glave, vrata i čeljusti, naprezanje čeljusti, a također može ograničiti donji dio leđa i zdjelicu. Zamislite cijeđenje mokrog ručnika, to je ono što se događa s vašim mišićima i zglobovima dok spavate na trbuhu - kaže dr. Ehrlich.

S njim se slaže Shelby Harris, stručnjak za spavanje i profesor na Medicinskom fakultetu Albert Einstein. Kaže kako spavanje na trbuhu stvara nepotreban pritisak na cijelo tijelo.

- Vjerojatno ćete se probuditi s utrnulosti i trncima, a to može povećati mogućnost bolova u mišićima i zglobovima - dodaje.

4. Spavanje na leđima

Prema mnogim stručnjacima, upravo je spavanje na leđima najbolji izbor za dobro zdravlje i kvalitetan san. 

- Dobro je spavati na leđima sa glavom, vratom i gornjim dijelom leđa u malo podignutoj poziciji.  To pruža odmor za ramena i leđa, a također, pomaže kod refluksa, kada se želučana kiselina vraća u jednjak - kazao je dr. Mark T. Brown.

Najčitaniji članci