To je to što me zanima!

Goody opet pliva! Ugrožena morska kornjača dobila protezu

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže
Vidi originalni članak

Goody, tajlandska morska kornjača koja spada u ugroženu vrstu, prije godinu dana zaplela se u ribarsku mrežu, izgubila peraju i ostala nepokretna. 

No sada Goody ponovno može plivati jer joj je pretprošli tjedan ugrađena proteza kao zamjena za peraju. 

- Danas Goody pliva puno bolje te uči na koji način istodobno koristiti obje peraje - kaže Nantarika Chansue, veterinarka koja je, zajedno s kolegama sudjelovala u izradi plastične proteze za kornjaču. 

Tijekom proteklih godina tajlandsko ministarstvo okoliša i znanstvenici sa Sveučilišta Chulalongkorn iz Bangkoka radili su na razvoju proteza za ozlijeđene morske kornjače, koristeći pritom ranija iskustva svojih stručnjaka iz Japana i Amerike. 

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže, što obično rezultira prestankom cirkulacije u perajama, pojasnila je Cnahsue. 

KILA PREKO 20.000 KN Ružna, mega skupa životinja zbog koje ronioci gube živote

- Premda proteze neće u potpunosti pomoći kornjačama da dovoljno ojačaju i vrate se u oceane, naš je cilj unaprijediti njihovu kvalitetu života u centrima u kojima su zbrinute - rekla je. 

Na sličan su način američki veterinari pomogli kornjači Allison, koja je 2005. pronađena na obali otoka South Padre u Teksasu. 

Allison je preživjela napad morskog psa, no ostala je bez jedne peraje. 

Nakon višegodišnje rehabilitacije kornjači je 2009. ugrađena protetička peraja te je na taj način postala prva morska kornjača u svijetu s protezom. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare