Lifestyle

Komentari 0

Goody opet pliva! Ugrožena morska kornjača dobila protezu

Goody opet pliva! Ugrožena morska kornjača dobila protezu

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže

Goody, tajlandska morska kornjača koja spada u ugroženu vrstu, prije godinu dana zaplela se u ribarsku mrežu, izgubila peraju i ostala nepokretna. 

No sada Goody ponovno može plivati jer joj je pretprošli tjedan ugrađena proteza kao zamjena za peraju. 

- Danas Goody pliva puno bolje te uči na koji način istodobno koristiti obje peraje - kaže Nantarika Chansue, veterinarka koja je, zajedno s kolegama sudjelovala u izradi plastične proteze za kornjaču. 

Female turtle named Goody tests out the first prosthetic flipper that will help other sea turtles injured from fishing gears to swim again, in Phuket

Tijekom proteklih godina tajlandsko ministarstvo okoliša i znanstvenici sa Sveučilišta Chulalongkorn iz Bangkoka radili su na razvoju proteza za ozlijeđene morske kornjače, koristeći pritom ranija iskustva svojih stručnjaka iz Japana i Amerike. 

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže, što obično rezultira prestankom cirkulacije u perajama, pojasnila je Cnahsue. 

- Premda proteze neće u potpunosti pomoći kornjačama da dovoljno ojačaju i vrate se u oceane, naš je cilj unaprijediti njihovu kvalitetu života u centrima u kojima su zbrinute - rekla je. 

Na sličan su način američki veterinari pomogli kornjači Allison, koja je 2005. pronađena na obali otoka South Padre u Teksasu. 

Allison je preživjela napad morskog psa, no ostala je bez jedne peraje. 

Female turtle named Goody tests out the first prosthetic flipper that will help other sea turtles injured from fishing gears to swim again, in Phuket

Nakon višegodišnje rehabilitacije kornjači je 2009. ugrađena protetička peraja te je na taj način postala prva morska kornjača u svijetu s protezom. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci