To je to što me zanima!

Gotovo je sa zubarom: Otkrili molekulu koja sprečava karijes

Kemikalija 'Keep 32' čini zube posve otpornima na karijes uništavajući streptokoke u ustima, a planiraju ju staviti u zubne paste, vodice za ispiranje usta, žvake i hranu
Vidi originalni članak

Uskoro više neće biti potrebe za popravljanjem zubi, jer nova kemikalija ubija sve bakterije u ustima koji uzrokuju karijes u samo 60 sekundi, objavili su znanstvenici sa Sveučilišta Čile. U suradnji s kolegama sa Sveučilišta Oxford izumili su posebnu molekulu koji su nazvali "Keep 32" prema broju zubi koje odrastao čovjek ima, a tvrde kako bi ona u zubnim pastama, vodici za ispiranje usta i žvakaćim gumama učinila zube otporima na karijes. Sastav molekule je tajan.

Kemikalija ciljano uništava mutirane streptokoke, bakterije koja pretvaraju šećer u usnoj šupljini u mliječnu kiselinu, a koja potom uništava zubnu caklinu, piše Daily Mail.

- Proizvod smo testirali sedam godina, dokazali da je djelotvoran i bezopasan za ljude te vjerujemo kako će se naći na tržištu kroz 14 do 18 mjeseci - rekao je voditelj studije, Erich Astudillo.

Novi kemijski spoj bi se čak mogao dodavati određenim namirnicama da bi se spriječilo oštećenje zubi za vrijeme obroka, a čileanski su znanstvenici već u pregovorima s farmaceutskim tvrtkama koje žele otkupiti licencu za proizvod.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • lula Mo 13.07.2012.

    odlično jer ne volim odlazak zubaru.jupiii!!!!!!!!!

  • Spužva 13.07.2012.

    Patent će kupiti i staviti u ladicu stomatolozi.

  • wolfgar 12.07.2012.

    - E to ćemo još vidjeti !!! Ljutito odbrusi svjetska stomatološka federacija :D)))))

Komentiraj...
Vidi sve komentare