To je to što me zanima!

Graničarski škotski ovčari u Čileu obnavljaju spaljene šume

Šestogodišnja Das i njezine dvije kćeri, Olivia i Summer su tri graničarske škotske ovčarke koje su obučene za trčanje kroz uništene šume s posebnim ruksacima koji ispuštaju sjemenke biljaka
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ZA SVE LJUBITELJE PASA: ALJAŠKI MALAMUTI KOJI ĆE VAS RAZNJEŽITI

Prošle godine, šumski požari u središnjem Čileu pogodili su regiju El Maule s više od 100 različitih požara koji su progutali to područje i uništili više od milijun hektara šumskog zemljišta, piše Greenmatters.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bila je to najgora sezona požara u povijesti zemlje, odnijela je nekoliko života i stvorila štetu u vrijednosti od 333 milijuna dolara. Životinje su bile prisiljene bježati u sigurnija područja.

Posao obnavljanja beskrajnih hektara šuma činio se kao zastrašujući pothvat. Tako je i bilo dok tri neobična radnika nisu preuzela zadatak. Šestogodišnja Das i njezine dvije kćeri, Olivia i Summer su tri graničarske škotske ovčarke koje su obučene za trčanje kroz uništene šume s posebnim ruksacima koji ispuštaju sjemenke matičnih biljaka i tako obnavljanju uništeno područje.

Ispada da su graničarski škotski ovčari idealna pasmina za ovu specifičnu vrstu posla. Prelazak beskrajnog šumskog terena zahtijeva ne samo brzinu, inteligenciju i izdržljivost, već i spremnost da se usredotočite. To su psi uzgajani za čuvanje stada ovaca, stoga je jako mala šansa da će u šumi ozlijediti ili proganjati životinje.

Sestre koje posjeduju i treniraju pse, Francisca i Constanza Torres, kažu kako krzneni trojac obožava trčati kroz prirodu.

Ovo je puno efikasniji sistem od toga da ljudi ručno šire sjeme, jer ovi brzi ovčari mogu prekriti ​​i do 18 milja dnevno, a rasipati i preko 20 kilograma sjemena, ovisno o terenu. Ljudi, s druge strane, mogu prijeći samo nekoliko kilometara svaki dan. 

IZOLACIJA Kako pomoći ljubimcu tijekom samoizolacije ili čak karantene

Francisca i Constanza stavljaju posebne ruksake na pse, pune ih matičnim sjemenkama i onda psi kreću. Nakon što psi isprazne svoje vreće, Francisca i Constanza daju im puno poslastica, pune im vreće i ponovo ih puštaju u uništenu šumu. Krajnji cilj svega toga, naravno, je obnoviti oštećeni ekosustav.

Francisca vodi ustanovu za obuku pasa i zajednicu pod nazivom Pewos. Donacije nekad primaju, a ona i Constanza same plaćaju većinu sjemena, zaliha i transporta. Njihov se trud već isplaćuje.

Ovaj trojac radio je već u 15 šuma regije El Maule, a Francisca i Constanza planiraju nastaviti širenje sjemena kako bi obnovili šume s ovim interesantnim psećim triom.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ON JE IKIRU, MRZOVOLJNI MAČAK KOJI NEPRESTANO BELJI SVOJ JEZIK

POGLEDAJTE NOVI VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Maxitron 27.03.2020.

    Ova prikazana pasmina nema veze sa škotskim ovčarima,nego se radi o border coly pasmini koja je po mom skromnom mišljenju puno inteligentnija pasmina.

  • mily 25.03.2020.

    i završiš dan sa ovako lijepim člankom:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare