Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako pomoći ljubimcu tijekom samoizolacije ili čak karantene

Kako pomoći ljubimcu tijekom samoizolacije ili čak karantene
1

Karantena znači da nitko ne smije izlaziti na ulicu, a to uključuje i vašeg ljubimca, osim ako imate privatno dvorište. Evo kako mu pomoći da lakše podnese ostanak kod kuće

VIDEO

Ono što je jedino dobro kod pandemije korona virusa jest činjenica da su svi zdravstveni stručnjaci složni kako nema znakova da bi se kućni ljubimci mogli zaraziti korona virusom ili ga širiti, prenosi NY Times.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Radnici u vrijeme korone 01:31

No unatoč činjenici da se neće razboljeti zbog virusa, COVID - 19 značajno mijenja ne samo naše nego i njihove živote, osobito kad je riječ o ljubimcima koji žive u stanu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Golden retriever puppy sitting on bed, couple reading in background

Pripremite se

Ako još niste u karanteni i imate mogućnost slobodnog izlaska, razmišljajte dalje od toalet papira i umjesto toga pribavite sve što vam treba za ljubimca. Veterinarka Heather Loenser iz American Animal Hospital Association izrazila je brigu što se mnogi vlasnici neće opskrbiti potrepštinama za ljubimce. Zato bi na vrhu popisa trebala biti hrana za ljubimce i mačji pijesak te druge potrepštine nužne za higijenu, ovisno o tome kojeg ljubimca imate.

Dr. Loenser savjetuje i da nabavite mjesečnu zalihu sredstava protiv buha, krpelja ili glista te lijekova koje vaš ljubimac koristi zbog svog zdravstvenog stanja. Dodatno, ako još niste u karanteni, a s ljubimcem već dugo niste posjetili veterinara, sad je vrijeme da to učinite kako biste primili sva potrebna cjepiva i ustanovili treba li vam dodatna skrb za ljubimca.

Problem odlaska na zahod

Urbanim psima u karanteni velik je problem činjenica da ne mogu izaći iz stana kako bi se olakšali. Normalno je da ih vlasnici šeću nekoliko puta na dan i tijekom tih šetnji oni će obaviti svoje fiziološke potrebe, no ako ste u karanteni, onda će to morati raditi u stanu. Trenerica pasa Ettel Edshteyn savjetuje da psa naučite obavljati nuždu u stanu (iako ste se možda dugo trudili da ga naučite upravo suprotno) jest da se pravite kao da izlazite.

- Pripremite se kao da idete u redovnu šetnju. Uzmite uzicu, vrećice i slastice za pse. Pas mora imati dojam da je riječ o uobičajenoj rutini, čak i ako je riječ o kutu sobe umjesto livade pred zgradom. Prošetajte psa do mjesta na kojem želite da obavi nuždu - savjetuje Edshteyn.

Za većinu pasa najčešće vrijeme za šetnju je tijekom jutra, nakon vježbe, spavanja ili igre. Ako pas isprva ne želi ići na predviđeno mjesto, otiđite u drugi dio stana, poigrajte se i pratite znakove da mu je sila. Tada ga ponovo odvedite do predviđenog mjesta i pričekajte da se olakša. Kako biste zaštitili podove stana na mjestu koje ste predvidjeli kao WC, koristite novine, podloge za pse ili umjetnu travu te druge podloške za toalet koji se mogu nabaviti iz dostave. Dr. Loenser savjetuje da je pritom važno brinuti i o vlastitoj higijeni.

- To uključuje pranje ruku nakon čišćenja izlučevina, bilo urina ili stolice, ne zbog Covida nego zbog drugih zaraznih bolesti poput giardije ili leptospiroze kojom se možete zaraziti i na taj način opteretiti ionako opterećen zdravstveni sustav - ustvrdila je.

Usrećite ih u zatvorenom

Iako psi tijekom karantene neće moći ostati fizički aktivni, još možete raditi na njihovim mentalnim vježbama. - Nabavite igračke puzzle ili druge spremnike za poslastice koji uključuju razmišljanje - savjetuje dr. Loenser.

- Svu hranu im možete ponuditi iz takvih igračaka kako bi se zabavljali - nastavila je Edshteyn dodajući kako trening uključuje više čimbenika stimulacije i vježbe koji nadilaze karantenu.

Stoga je preporučila da jedan od dnevnih obroka sačuvate kao poslastice za trening. Psi navikli na fizičku aktivnost i zahtjevne zadatke mogu podnijeti teže treninge poput fizičkih trikova od okreta, skokova ili plesanja s vlasnikom. Ako niste sigurni što učiniti, svakako se telefonski konzultirajte s veterinarom ili vašim trenerom za psa. Ako niste stigli u trgovinu kupiti pseće puzzle, možete ih napraviti sami od predmeta koje veće imate u kućanstvu:

Puzzle s kutijom: Dok je pas u drugom dijelu stana, složite na podu stare kutije i u neke od njih sakrijte poslastice. Zatim dovedite psa i pokažite mu kutije te mu dopustite potragu za blagom. Zatim ga opet odvedite u drugu prostoriju te presložite kutije i u njima skrivene poslastice.

Muffin Puzzle: Uzmite prazan kalup za muffine i 12 teniskih loptica (ili koliko ih već imate). U neke, ali ne sve dijelove kalupa, ispod loptica sakrijte poslastice. Pokažite psu kalup i promatrajte koliko će mu dugo trebati da pronađe skrivenu hranu. Za svaku igru promijenite mjesto na kojem se u kalupu skriva poslastica ispod loptice.

Izazovi izolacije

Kao što je i kod ljudi kojima se život promijenio zbog virusa, i psi u karanteni mogu iskusiti stres i depresiju.

- Možete primijetiti neuobičajena ponašanja poput problema sa spavanjem, gubitak apetita, gubitak interesa za igru ili isključivanje. Neki psi čak mogu postati destruktivni i anksiozni pa pretjerano lajati ili se teško umiriti - kazala je  Edshteyn dodajući da u tim slučajevima pomaže strukturirana igra s njima.

- Psi uglavnom žele nešto raditi i teško im je kad im oduzmete tu mogućnost. Isto vrijedi i za njihove ljudske prijatelje - zaključila je  Edshteyn.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje