To je to što me zanima!

Heklanjem lutaka s mrljama na koži usrećuje djecu s vitiligom

João Stanganelli je odlučio iskoristiti umjetnost krojenja kako bi usrećio i povećao samopoštovanje djece koja boluju od vitiliga, poremećaja zbog kojeg koža mjestimično pobijeli jer joj nedostaje pigment
Vidi originalni članak

Vitiligo je stanje koje uzrokuje depigmentaciju na dijelovima kože. Iako postoje brojni postupci za borbu protiv ovog stanja, najteže se nositi s predrasudama drugih ljudi.

João Stanganelli (64) s 38 godina počeo je i sam dobivati mrlje po koži. Zbog problema sa srcem, život mu se drastično promijenio. Međutim, João nije dopustio da mu taj problem predstavlja ograničenja u životu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odlučio je baviti se nekim hobijem kako bi mu um ostao zdrav i kako bi bio aktivan i sretan. Zajedno sa suprugom Marilenom je odlučio naučiti heklati. 

Priznao je da to nije bio lagan zadatak. Razmišljao je čak i o odustajanju, ali odlučio je ipak biti ustrajan i nakon pet dana napravio je svoju prvu lutku.

KRALJ TARTUFA IZ ISTRE Odbio 20.000 maraka: Tartuf iz Guinnessa izribao je za večeru

Rekao je da je njegova prva ideja bila napraviti lutku za unuku. Želio je učiniti nešto posebno kako bi ga se unuka uvijek sjećala.

Onda je odlučio isheklati lutku s vitiligom i tako je nastala Vitilinda, lijepa lutka s depigmentacijom kože. Nakon uspjeha Vitilinde, odlučio se intenzivnije početi baviti heklanjem. Zatim su se pojavile lutke u invalidskim kolicima i svi su se odmah zaljubili u njih, a njegov rad je zbog toga bio još više nagrađivan.

Njegov glavni cilj je da poveća samopoštovanje djece s ovim stanjem kože i da ih razveseli. Znajući da netko posjeduje i cijeni njegova umjetnička djela, motivira ga da razvija svoje vještine.

- Moje mrlje na koži su prekrasne, ali ono što me boli su mrlje u ljudskim karakterima - kaže João, a prenosi Bright Side.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • mrTrobec 17.09.2019.

    Pogrešno je veseliti se da ima i drugih koji su imaju poremećaj

  • Leo Archibald 17.09.2019.

    Bravo

  • 17.09.2019.

    Lutkice su preslatke....i moj brat ima vitiligo, ali na srecu ne pogadja ga ni najmanje, nije cak ni htio pokusat lijecit.

Komentiraj...
Vidi sve komentare