Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Odbio 20.000 maraka: Tartuf iz Guinnessa izribao je za večeru

Odbio 20.000 maraka: Tartuf iz Guinnessa izribao je za večeru
3

SLAVI 20 GODINA Zigante bijeli tartuf od 1310 grama nije htio prodati za 20.000 maraka, izribao ga je na večeri za 120 ljudi. Za sada nitko na svijetu nije pronašao veći bijeli tartuf

Prošlo je 20 godina od pronalaska istarskog diva od tartufa koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda.

Bijeli tartuf od 1310 grama pronašao je kralj tartufa Giancarlo Zigante (69) iz Livada, i to u okolici Buja. Točna lokacija se, kaže, krije kao zmija noge jer bijeli tartufi se cijene kao “suho zlato”.

Livade: Giancarlo Zigante ovu godinu slavi 20. godišnjicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu

Pronašli su ga Giancarlo Zigante i njegova kujica Diana, a umjesto da ga proda za tadašnjih 20.000 njemačkih maraka, koliko mu je nuđeno, izribao ga je za čak 120 ljudi na večeri prije 20 godina.

Gigantski tartuf: Ubrao gljivu kapitalca vrijednu 22.500 kuna
Gigantski tartuf: Ubrao gljivu kapitalca vrijednu 22.500 kuna

- Uzbuđen sam danas kao i prije 20 godina. Za sada nitko na svijetu nije pronašao veći bijeli tartuf, a volio bih pronaći i veći te tako potući svoj rekord. Tko zna, sve je moguće. Prije 20 godina sam sa psima tražio tartufe, a danas rijetko idem u šumu u potragu, drugi rade za mene. Od ovog posla se može živjeti, ali ga moraš raditi konstantno i s ljubavlju. Tartufi se ne pronalaze za nekoliko minuta, nekad je potrebna i cijela noć. Šuma je vlažna, a kad se ide u berbu tartufa, treba znati točno kad se ide, odnosno kad tartufi bacaju najjači miris. Za to je važan i dobar pas. Važno je i da ga se prilikom vađenja ne ošteti jer tad gubi na vrijednosti - objasnio je.

Još čuva repliku najvećeg tartufa izrađenu u bronci, koja je izložena u Livadama. Danas je cijena kilograma bijelog tartufa oko 12.000, a crnog 2500 kuna.

Livade: Giancarlo Zigante ovu godinu slavi 20. godišnjicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu

- Veći primjerci koštaju i više i može se postići dobra cijena. Ove godine ćemo napraviti večeru na kojoj će se naribati najveći tartuf pronađen taj tjedan, a koliki će biti, vidjet ćemo - rekao je na kraju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...