To je to što me zanima!

Hercegovački duhan je dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo
Vidi originalni članak

Duhan sorte 'hercegovački ravnjak' upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koja se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi. 

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

POGLEDAJTE VIDEO: Što će se dogoditi ako odmah prestanete pušiti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura - navodi se u priopćenju Instituta. 

STUDIJA Ultrapasivno pušenje: Zaostaci duhanskog dima su vrlo štetni

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga 'Duvan Hercegovački Ravnjak' iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med, jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega se sitnim rezanjem pravi 'škija' za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu 'Vitko'. Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana.

12 VAŽNIH KORAKA Pobijedite celulit: Upamtite, pušenje će uništiti sav vaš trud

Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

ZNANSTVENIK LAUC UPOZORAVA 'Pušenje oštećuje sluznicu koja nas štiti od korona virusa...'

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.

Idi na 24sata

Komentari 1

Komentiraj...
Vidi sve komentare