Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

'Pušenje oštećuje sluznicu koja nas štiti od korona virusa...'

Znanstvenik Godran Lauc objasnio je koje su najugroženije skupine koje korona virus može pogoditi te koji je najrizičniji i najoptimističniji scenariji koji možemo očekivati

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27 komentara

Osobno mislim da u Hrvatskoj nismo u lošoj situaciji, da smo nekoliko tjedana iza Italije. Nadam se da će se to preklopiti s proljećem koje dolazi i da neće biti tragičnih posljedica, tvrdi Gordan Lauc, voditelj zdravstvenog centra o izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Covid 19 uzrokuje upalu pluća, a pušenje samo po sebi oštećuje pluća. S druge strane, zbog unošenje vrućeg zraka isušuje i oštećuje sluznicu nosa i grla, a to nam je najjača zaštita ako slučajno i udahnemo virus. Virus se onda počne u vama razmnožavati i vi ste zaraženi - kaže Lauc koji ovime smatra da su pušaći jedni od najrizičnijih skupina kada je riječ od zarazi korona virusom. Komentirao je i zatvaranje škola kao mjeru zaštite.

Davor Puklavec | Autor: Davor Puklavec Foto: Davor Puklavec - Nisu nam djeca ugrožena, ali čitav taj proces kretanja i miješanja ljudi pridonosi širenju virusa, a to je najvažnije spriječiti, rekao je kratko. U hrvatskoj je zasad 306 zaraženih ovim virusom.

Lauc kaže da je u Italiji, koja broji skoro 60.000 zaraženih, zdravstveni sustav postao prenatrpan te da je zbog toga u ovakvoj situaciji. Rekao je i svoj najoptimističniji scenariji.

'FAKE NEWS' I KORONA Znanstvenik Lauc objasnio laži koje se šire oko korona virusa

- Dolazi proljeće, trebalo bi se dosta tog raspršiti i postat ćemo imuni - zaključuje Lauc.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message