To je to što me zanima!

Hrana koja organizmu daje pravu količinu vitamina

Visok tlak, nesanica i grčevi samo su neke od posljedica premalo vitamina i minerala, a nove studije dovode u pitanje preporučene vrijednosti
Vidi originalni članak

Preporučene dnevne količine vitamina i minerala (RDA, engl. Recommended Dietary Allowances) propisane su kako bi potaknule ljude da tijelu svakodnevno osiguraju minimum hranjivih tvari, no to nisu optimalne vrijednosti za zdrav organizam, podsjeća profesor psihobiologije na Sveučilištu Northumbria David Kennedy.
- Svatko od nas je drukčiji, pa tako i RDA vitamina i minerala ovisi o životnom stilu pojedinca. Međutim, najnovija istraživanja dovode u pitanje količine koje su propisale zdravstvene udruge.
- Čini se kako aktualni RDA ne daje svima dovoljno vitamina. Budući da organizam izlučuje sve što ne treba ili ne želi, pojava određenih simptoma možda je znak za povećanje njihovih vrijednosti - zaključuje profesor Kennedy.
U trenucima fizičke slabosti i manjih zdravstvenih teškoća čovjek može učiniti puno toga kako bi se osjećao bolje. Promjene prehrambenih navika i dodaci prehrani mogu riješiti probleme i prije liječničke intervencije. Iako organizam lakše crpi vitamine i minerale iz hrane, u nekim je slučajevima fizički nemoguće pojesti dostatne količine, pa se bolje poslužiti nadopunama prehrani.



20 smokvi ili 4 porcije smeđe riže protiv grčeva i nesanice

Svakodnevnoj prehrani često nedostaje magnezija jer brza hrana sadrži vrlo malo tog važnog elementa. Mnogi ljudi jedu i velike količine mliječnih proizvoda koji, kao i sve namirnice bogate kalcijem, smanjuju razinu magnezija. Ima ga u mekinjama, cjelovitim žitaricama, suhom voću, kukuruzu šećercu, gljivama i orašastim plodovima.

Rda kalija je 31 sušena marelica ili 20 kivija
Kalij regulira metabolizam, rad srca te smanjuje krvni tlak. Njegov nedostatak utječe na prijenos živčanih impulsa te dovodi do slabosti u mišićima i trnjenja. Tijelo ga izlučuje znojenjem, a na njegove vrijednosti u tijelu utječe i pušenje, pijenje kave te alkohola. Najviše ga ima u bademima, lješnjacima, kikirikiju, leći, potočarki, šparogama i kiviju. Preporučena dnevna količina kalija, ako se uzima kao dodatak prehrani, može biti i veća, 3700 mg.

Vitamin k proizvodi zdrave bakterije u debelom crijevu pa nije propisan rda
Donekle nepoznat vitamin normalizira krv, pospješuje zgrušavanje te sprečava pretjerano krvarenje. Zato je važan ženama koje imaju obilne mjesečnice. Najnovije studije također su pokazale kako smanjuje rizik obolijevanja od raka. U malim količinama ima ga većina povrća, cjelovitih žitarica i mesa.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • tužni šokac 13.07.2010.

    ok hrana ali gdje su tu živci,meni dokazano tlak od živaca 250/150 sve pretrage obavljene i od živaca nema plaće ako je i ima na tri četiri dijela dobivam a to je u većini hrvata danas tako da prehrana nije jer nemogu kupiti hranu

Komentiraj...
Vidi sve komentare