To je to što me zanima!

Hrvati su presudili: U francusku salatu nikako ne ide jabuka!

Ovih blagdana Hrvati su na društvenim mrežama raspravljali o tome ide li jabuka u francusku salatu ili ne. Neki je stavljaju za hrskavost i kiselost, a neki se groze
Vidi originalni članak

Pitanje koje se već godinama proteže za blagdanskim objedom, a ove godine je bilo i dosta popularno na društvenim mrežama je - treba li u francusku salatu dodati jabuku ili ne? Neki bez jabuke ne mogu ni zamislit ovaj recept, a stavljaju je u salatu zbog hrskavosti i kiselosti.S druge strane, postoje i oni koji se na samu pomisao jabuka u francuskoj groze pa umjesto njih radije stavljaju kisele krastavce.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kako bismo saznali što Hrvati više vole, francusku salatu bez jabuka ili sa, postavili smo anketu u kojoj smo pitali odobravaju li stavljanje jabuke ili ne.

Njih 55.6% odgovorilo da ne podržavaju stavljanje jabuke u francusku salatu dok je 44.4% odgovorilo da im to odgovara. Razlika nije velika, ali očigledno je da su Hrvati više ljubitelji francuske bez ove kisele i hrskave namirnice.

KNJIGA DANA Djelo o čudotvornim jabukama: Mogu zamijeniti limun i limetu

Ispod ankete provjerili smo i komentare da vidimo što naši čitatelji misle o ovome. Bilo je onih koji su rekli kako 'jabuci nije mjesto u francuskoj salati', a neki su komentirali kako 'sitno nasjeckana jabuka u francuskoj salati daje ono nešto'.

 

Idi na 24sata

Komentari 29

  • eho_ 28.12.2021.

    Može svatko stavljati što voli, sve je stvar ukusa.🤷🏼‍♀️😄,ajmee.🙄 U početku je to, odnosno original od kojeg je sve nastalo, Oliviersalat (tako se u biti zove salata, koja je..samo nastala u Rusiji). Sve ove druge salate su vjerojatno, kao i kod Bolognese sosa, varijante bez mesa i sa mesom, ili jednostavno stvar ukusa. Pa je tako nastala tkzv"Francuska", "Ruska" i danas svi imaju svoju. Pa bi mogla biti "Hrvatska" "Španska" , sa šunkom, govedinom, piletinom, ili jabukom 😄. Stvorio ju je, Lucien Olivier, belgisko-francuski kuhar, koji je za vrijeme Carske Rusije kuhao na dvoru, a od 1864 u Moskvi posjedovao, čuveni francuski restoran Ermitage, koji postaje poznat po Olivier Salati. No how, je pokupio( otuđio😄😇) radnik koji je tamo radio, jer je većinu originalnih sastojaka, strogo čuvao Gosn.Olivier kao tajnu. Nastaju i verzije, koje svi ljudi na svijetu kombiniraju kako njima odgovara i to je po meni ok. Svakako, sastojci postaju jeftiniji i pristupačni svima. Prva verzija se jako razlikovala od današnje. Sastojci koji su je činili,  po zabilježenom, bili su: sitno sjeckani teleći jezik,krumpir, kavijar, zelena salata, komadići jastoga i kapra, mrkva, krastavci, tvrdo kuhana jaja, zrnca soje i tko zna još čega. Preliv od majoneze, je bio posebna kombinacija maslinovog ulja iz Provanse, senfa i vinskog sirćeta, točno po receptu nitko nezna, a i recept ovog prelijeva je u biti..ostao nepoznat.

  • liberian 28.12.2021.

    Ma koja jabuka? Neki na pizzu stavljaju majonezu, tako da su ukusi različiti, ali jabuku ne stavljam u francusku. Btw, Francuzi tu salatu uopće ne zovu francuska, nego makedonska..

  • VolbeatDbv 27.12.2021.

    ne slažem se, jabuka itekako osvježi tu salatu

Komentiraj...
Vidi sve komentare