To je to što me zanima!

Hrvatski unikati: 'Betoniraju' tegle za cvijeće, svijećnjake...

BETONSKI LABORATORIJ Krešimir i Tonći napustili su klasične poslove, a njihove proizvode krasi jedinstveni dizajn zbog teksture betona. Beton vole zbog njegovih svojstava
Vidi originalni članak

Unikatne lampe, tegle za cvijeće i svijećnjaci djelo su spretnih ruku Zagrepčanina Krešimira Tušeka (38) i Tonćija Uroševića (33) iz Splita. Dečki su godinama tražili sreću kroz razne poslove koji ih nisu ispunjavali, a onda se dogodila ljubav na prvi dodir s izradom detalja za dom.

Krešo je diplomirani fizioterapeut kojemu je najveća strast oduvijek bila biljni svijet, a Tonći je magistar zaštite okoliša. Uspjeli su objediniti struku i hobije te su dobili savršenu formulu za ispunjenje vlastitih snova.

- Kutnakvadrat je kreativni studio (odnosno betonski laboratorij, kako ga volimo nazivati) koji je nastao logično, s obzirom na to da oboje volimo DIY i upcycling koncepte. Primarno smo krenuli izrađivati jednostavniji namještaj od paleta, restaurirati postojeći namještaj i kroz taj rad promišljali o načinima kako da dobijemo proizvode kojima bismo zadovoljili vlastita poimanja lijepog, drugačijeg, a opet jednostavnog i funkcionalnog. Kutnakvadrat kao takav je nastao krajem prošle godine, kad smo napokon krenuli s realizacijom ideja koje su nam se već dulje ‘motale’ po glavama - pričaju nam kreativci.

STO POSTO DOMAĆE Pawsome: Lampa i krevet za psa kod nas su jedan proizvod

Beton nam se svidio zbog njegovih svojstava - lako se kombinira s drugim materijalima, može biti klasičan i moderan tako da odgovara svakom prostoru, otkrivaju Krešo i Tonći.

S ovim materijalom mogućnosti su neograničene pa im to daje slobodu stvaranja. Kupci mogu birati između nekoliko zanimljivih proizvoda.

- Nudimo desetak različitih rješenja za posude za biljke, nekoliko vrsta lampi i svijećnjaka te različitih funkcionalnih dodataka za dom - podloške, zdjele za voće i pohranu. Trenutačno smo u fazi predstavljanja naših proizvoda široj publici. Nedavno smo izlagali u sklopu Kupus Festa u Botaničaru, gdje smo prvi put prezentirali naše proizvode, a sljedeće izlaganje bit u Pločniku 17. studenog. U pripremi je i suradnja s nekolicinom galerija po Hrvatskoj u kojima će se moći kupiti naši proizvodi, kažu.

Krešo i Tonći garantiraju inovativne dodatke za dom koji su nastali razmišljanjem izvan okvira i izbjegavanjem ustaljenih kalupa.

- Kad razmišljamo o biljkama manje razvijenog korijenja, poput sukulenata, kaktusa ili mahovina, imamo slobodu zaigrati se oblicima jer nam dubina korijena dopušta tu igru. Kada se radi o većim biljkama, odnosno biljkama čije korijenje zahtijeva veći prostor, želimo se ograničiti minimalističkom izvedbom kako proizvod ne bi ispao robustan te kako bi biljka ipak bila u prvom planu. Što se tiče drugih proizvoda, želimo se držati jednostavnosti i one formule ‘manje je više’, ali na svoj način, da bude zanimljivo, nesvakidašnje ili makar ne već viđeno, poručuju.

PIŠI-BRIŠI Kreativne ideje: Za 50-ak kuna zid će postati ploča za pisanje

Poslovni moto: Rođen si, dakle zagađuješ

Volimo reciklirati i obilaziti glomazni otpad, gdje nam često za oko zapne neki zanimljiv oblik. Uvijek krećemo od pitanja: ‘Što bi ovo još moglo biti?’. Otpad je neizbježan dio društva, svatko već zna za krilaticu: ‘Rođen si, dakle zagađuješ’, a nama to predstavlja rođenje ideje. Od recikliranih materijala najčešće izrađujemo kalupe naših proizvoda i zato smo zahvalni reciklažnim dvorištima koja nam na upit vrlo rado doniraju stvari koje možemo iskoristiti u našem kreativnom procesu, kažu.

Njih nitko ne voli imati u blizini: Ovo su tri najzlobnija horoskopska znaka zodijaka

Idi na 24sata

Komentari 6

  • menart 10.11.2018.

    Fora je al je nisu izumili. Paulmann ih vec proizvodio i jos nekih drugi veliki kompanije.

  • Pumpkin. 09.11.2018.

    Fora samo nije to za interijere.

  • majasimic 09.11.2018.

    Fantasticno!!! Pohvale na idei mladim deckima! Gdje se mogu kupiti teglice?!?!?!? Nasla sam samo instagram i fejs stranicu https://www.instagram.com/kutnakvadrat/ https://www.facebook.com/kutnakvadrat/

Komentiraj...
Vidi sve komentare